Фляки господарские
(покроковий рецепт з фото)
Знамените польське блюдо, зайвий раз доводить, що приготувати смачно можна що завгодно. Яловичий рубець, пряні коріння і трохи терпіння - і у вас готовий відмінний густий суп!
Користь рубця безперечна. Субпродукти в більшості своїй містять мало жиру, це відмінне джерело білка, вітамінів і мінеральних речовин, багато з яких рідко зустрічаються в звичайному м'ясі. У яловичому рубці міститься близько 95, 8-97% білків, до 4, 2% жиру, а вуглеводи відсутні. Це дозволяє включати його до складу високобілкових дієт, що, враховуючи його невисоку ціну, дуже вигідно. А правильно приготований рубець - це ще й дуже смачно!
- Рубець яловичий - 1 кілограм
- Бульйон яловичий - 2 L
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Морква - 2 штуки
- Корінь селери - 150 грам
- Вершкове масло - 50 грам
- Борошно пшеничне - 1 Ст. Ложка
- Імбир - 3 скибочки
- Паприка мелена - 1/2 Ст. Ложки
- Майоран - 1 Чайна ложка
- Мускатний горіх - 1 щіпка
- Чорний перець - За смаком
- Лавровий лист - 1 штука
Підготовлений очищений рубець наріжте шматками поменше долоні, залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Варіть 5 хвилин, після чого злийте воду, обполосніть шматки рубця і залийте свіжою водою. Повторіть процедуру ще кілька разів, поки не дуже приємний запах повністю не зникне. Потім залийте рубець киплячим яловичим бульйоном, додайте по одній цибулині і моркви цілком, селера шматочками, перець горошком і варіть на маленькому вогні до м'якості. Це може зайняти від 3 до 4 годин. Якщо бульйон буде сильно википає, долийте окропу, однак при мінімальному кипінні зазвичай залишається близько 1, 5 л бульйону, що цілком достатньо. Ближче до кінця варіння посоліть. Готовий рубець легко протикає виделкою.
Решта коріння і цибулю наріжте соломкою. Імбир натріть на тертці. Борошно підсушіть на сухій сковороді.
На вершковому маслі трохи підрум'яньте цибулю і коріння. Додайте нарізаний соломкою готовий рубець і теж трохи його підрум'яньте. Посипте все паприкою. Розгребіть рубець з овочами до стінок сковороди і всипте в середину підсушену муку. Активно перемішуйте до золотистого кольору борошна. Влийте трохи бульйону і дайте прокипіти при помішуванні, щоб уникнути грудочок.
У киплячий бульйон викладіть рубець з корінням, додайте тертий імбир, всипте майоран, мускатний горіх і чорний перець. Перемішайте, виправіть на сіль, додайте лавровий лист і на мінімальному вогні прогрійте все разом пару хвилин.
Потім дайте фляк постояти хвилин 10 і подавайте. При бажанні можна окремо подати тертий сир і гострий мелений червоний перець.