Дзадзики
(покроковий рецепт з фото)
Вдале доповнення до будь-якої страви - це правильний соус. Їм можна зіпсувати страву або вдосконалити його. Розповім, як приготувати "дзадзікі", який популярний у Туреччині, Греції і на Кіпрі.
Є кілька варіантів подачі соусу: якщо його готують для коржів або хліба, то консистенцію роблять густішою. А якщо планують подати соус до м'яса або риби, то роблять його рідким. Якщо не дотримуватися строгих правил, то можна злегка віджати сік з тертого огірка і відразу використовувати масу. Так час приготування скоротиться до лічених хвилин.
- Огірок - 1 штука (середнього розміру)
- Часник - 2 зубчики
- Оливкова олія - 2 Ст. Ложки
- Грецький йогурт - 0, 5 L
- Кріп - 1 пучок
- М'ята - 2 штуки (гілочки)
- Лимон - 1 штука
- Сіль - За смаком
1
Вимийте і розріжте огірок уздовж, вичистіть насіння ложкою і натріть його на крупній тертці. З молодого огірка можна не знімати шкірку.
2
Викладіть огірок в сито і поставте його над чашкою, додайте трохи солі і перемішайте, залиште на пару годин або на ніч в холодильник, періодично перемішуйте масу, щоб скло максимальну кількість рідини.
3
Очистіть і видавіть через прес часник, додайте до нього оливкову олію, залиште на пару годин.
4
Дістаньте огіркову масу (рідина не використовуйте) і розподіліть її на паперовому рушнику, висушіть трохи і додайте до часниково-оливковою суміші, потім влийте йогурт.
5
Вимийте зелень і наріжте дуже дрібно, додайте до соусу, вичавити сік одного лимона і гарненько перемішайте, за смаком з сіллю.
6
Подавайте соус з теплим хлібом, питою або лавашем. А якщо плануєте до м'яса, то розбавте соус ще йогуртом або огіркової рідиною.