Долма у виноградному листі
(покроковий рецепт з фото)
Для приготування долми використовують підготовлений фарш. Найчастіше долму роблять з яловичини або свинини. Спробуйте зробити долму на основі курячого м'яса. Вам повинно дуже сподобатися!
Встановити, де саме вперше стали готувати долму, практично неможливо. Вона була популярна серед народів Османської імперії, її готували і готують в Росії, Туреччини, на Балканах, в Азербайджані, Вірменії, Грузії, Єгипті, Греції і багатьох інших країнах усього світу. Долму відносять до східної кухні, найчастіше під цим назва розуміють м'ясне блюдо в виноградному листі. Листя теж особливі… але про все по порядку, читайте мій рецепт, як приготувати долму в виноградному листі.
- Куряче м'ясо - 800 грам
- Мал - 4-5 Ст. Ложок (в сирому вигляді. Мал слід відварити до напівготовності.)
- Ріпчасту ЛКУ - 1 штука (велика)
- Виноградне листя - 30 штук
- Бульйон курячий - 1 літрів
Куряче м'ясо перекрутити в фарш. Дрібно наріжте цибулю. Злегка проварені рис (напівсирої) відкиньте на сито. Дайте стекти рідини. Остиглий рис додайте до фаршу.
До фаршу додайте сіль, спеції до східних страв. Vbeyte 1 яйце, вимішайте добре фарш. Ось фарш для долми і готовий.
Для приготування долми в магазинах продають підготовлені листки. Я беру листочки, заготовлені мною з літа. У мене морожені листя винограду, без солі. Вимочувати їх не потрібно. Якщо ваші листи приготовлені в розсолі, їх потрібно попередньо вимочити, щоб видалити зайву сіль. На листочок винограду (обріжте ніжку листя) викладіть котлетку з підготовленого фаршу.
Загорніть так, щоб листочок щільно закрив котлетку, майже конвертиком звертаємо.
У нас виходить велика кількість долмінок.
Покладіть їх в каструльку. Залийте водою або курячим бульйоном.
Поставте на плиту, на низькому вогні варите близько 40 хвилин. Помішувати або втручатися в процес приготування не треба. Бульйон у мене був солоний. Сіль я вже не використовувала. Фарш ми солили окремо.
Для подачі долми слід приготувати сметанний соус. Для цього змішайте сметану з волоським горіхом. Додайте солі і спецій за смаком. Перемішайте. Соус готовий!
Для подачі долми слід приготувати сметанний соус. Для цього змішайте сметану з волоським горіхом. Додайте солі і спецій за смаком. Перемішайте. Соус готовий!
Коли страва буде готове, викладайте на тарілку тільки саму долму, бульйон-юшку я вже не використовую. Окремо подайте сметанний соус.