Болоньєзе
(покроковий рецепт з фото)
Болоньєзе (італ. Сумнів alla Bolognese, французький. Болоньєзький соус) - оригінальний м'ясний соус, який подають до пасти і страв з овочів. Рецепт приготування соусу болоньєзе був відкритий жителями Болоньї.
Рецепт соусу був придуманий жителями Болоньї. У кожній родині існує свій власний рецепт приготування цього соусу.
Болоньєзе досить часто згадується в рецептах італійської кухні. Його використовують при приготуванні італійської пасти. У кухні Болоньї м'ясної соус болоньєзе прийнято подавати до картопляного пюре, зі свіжими тальятелле або зеленої лазаньєю.
Для того, щоб соус вийшов креязикам і густим - не економте на часі. Італійські кулінари гасять соуси протягом 2-4 годин, а іноді й довше.
- Масло оливкове - 3 Ст. Ложки
- Цибулина - 1 штука (велика)
- Морква - 1-2 штук
- Селера, ствол - 2-3 штук
- Часник - 2-3 зубчиків
- Чилі сушений - 1/2 чайних ложки
- Фарш із яловичини - 450 грам
- Телятина - 200 грам
- Чебрець свіжий, листя - 1 Ст. Ложка
- Лавровий лист - 2-3 штук
- Томатна паста - 2 Ст. Ложки
- Молоко або вершки - 1 Склянка
- Червоне сухе вино - 1 Склянка
- Помідори консервовані - 780 грам
- Сіль, чорний перець - За смаком
- Пармезан тертий - За смаком
- Петрушка - За смаком
1. Промийте, очистіть і дрібно наріжте (маленькими кубиками) селера, цибуля, часник і морква. У товстостінну високу каструлю влийте масло, нагрійте і обсмажте до м'якості овочі.
2. Коли овочі будуть м'якими, додайте сушений чилі, перемішайте і продовжуйте смажити, помішуючи.
3. Додайте фарш - яловичину і телятину. Розбийте ложкою і перемішайте з овочами.
4. До готового м'яса додайте лаврове листя, чебрець і томатну пасту.
5. Перемішайте і готуйте протягом 2-3 хвилин.
6. Додайте вершки або молоко. Перемішайте і готуйте, поки молоко (вершки) не вбереться в м'ясо.
7. Через 10 хвилин додайте вино і тушьте ще 10 хвилин.
8. Потім додайте подрібнені блендером томати і сік, в якому вони консервувалися.
9. Доведіть соус до кипіння, потім знизьте вогонь до повільного і залиште під напівприкриті кришкою тушкувати на 2, 5 годину. Періодично помішуйте.
10. В кінці готування додайте сіль, перець, перемішайте.
11. Виберіть з болонез лавровий лист і зніміть з вогню.
12. Болоньєз - класичний соус до пасти, особливо спагетті. Зваріть і подавайте. Смачного