Заливне з язика на Новий Рік
(покроковий рецепт з фото)
Холодна закуска з язика, думаю, багатьом знайома. Щороку ми готуємо її до святкового столу. Це те блюдо, яке не варто ускладнювати, воно і так є самодостатнім. Дивіться, як його готую я!
Заливне з язика можна зробити з використанням не тільки свинини, але і яловичини. Кількість води не вказую, тому як за час варіння воно у вас зменшиться, а для заливки потрібно всього 2 склянки, решту бульйону можна використовувати для соусів або приготування супів.
- Свинячий язик - 1 штука
- Желатин - 2 Ст. Ложки
- Морква - 1 штука
- Цибуля - 1 штука
- Лавровий лист - 2 штуки
- Сіль - За смаком
- Перець чорний горошок - 5-7 штук
Для прикраси заливного можна використовувати варені яйця, горошок, консервовану кукурудзу, ягоди і зелень. Приступимо! Мова ретельно вимийте і наскрібши ножем, зріжте з нього місце друку (якщо є).
Очистіть овочі, цибулину поріжте на 4 частини. У каструлю складіть овочі, язик, лавровий лист і перець горошком. Якщо є корінь петрушки або палички, покладіть і їх. Через хвилин 10 палички можна прибрати, вони дадуть додатковий смак і аромат. Залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Варіть 1 час. Через годину приберіть цибулю та моркву, лавровий лист, посоліть язик і варіть ще 1 час (до м'якості).
Коли язик добре проколюється виделкою, він готовий. Дістаньте його з бульйону і обдайте крижаною водою, це робиться для кращого зняття плівки.
Очистіть язик від плівки.
Гострим ножем наріжте м'ясо тонкими пластинками.
Візьміть тарілочки з високими бортиками. Розкладіть на них язик і прикраса. У мене це квіточки з вареної моркви, ягоди калини, петрушка.
У двох склянках бульйон розведіть 2 столових ложки желатину. Перемішайте до повного розчинення останнього, штам. І є два способи заливки. Перший - залийте повністю м'ясо і прикраса бульйоном. І відправте остигати в холодильник на 2-3 годину. Другий - залийте частиною желатину, поставте в холодильник, через деякий час знову полийте желатином і так кілька разів, поки на м'ясі не утворюється желатинова плівка. Таким способом я роблю часто. Плюс його в тому, що м'ясо визирає, але не сохне і має первинний вигляд. Розчин желатину при такому способі повинен бути міцним. Поставте холодець остигати в холодильнику на 2 годину. Готово!