Проводять грузинськи
(покроковий рецепт з фото)
Ароматний, гострий, наваристий суп з яловичини і рису першим приходить на розум, коли чуєш про грузинську кухню. Яловичина, горіхи, ткемалі - основні компоненти цього супу, без них це буде вже не харчо.
Червоний xarco, як борщ: у кожної господині різний. Але є основні інгредієнти, без яких суп не буде називатися харчо. Вариться він на яловичині, обов'язково додається тклапі - пастила з протертою аличі, яку можна замінити соусом ткемалі, і третій інгредієнт - волоські горіхи. Про спеціях я вже й не кажу, всім відомо що хмелі-сунелі і багато різної свіжої зелені теж обов'язкові. Як приготувати харчо по-грузинськи, ви дізнаєтеся з цього досить докладного рецепта. Регулюйте кількість інгредієнтів на свій смак, і цей суп стане одним з ваших улюблених.
- Говяжья грудинка - 1 кілограм
- Цибуля ріпчаста - 3-4 штук
- Морква - 1 штука
- Пастернак - 1 штука
- Селера - 1 скибочку
- Корінь хрону - 1 штука
- Ткемалі - 3-4 Ст. Ложок (або тклапі за смаком)
- Мал - 150-200 грам
- Часник - 1 штука
- Гострий перець - 1 штука
- Грецькі горіхи - 2 склянки (очищені)
- Зелень кінзи - 1-2 Пучков
- Зелень петрушки - 1 пучок
- Зелень кропу - 1 пучок
- Базилік - 5-7 штук (листочків)
- Хміль-сунелі - 1, 5 Ст. Ложки
- Імеретинський шафран - 1 Ст. Ложка
- Лимон - 1/2 штуки
- Сіль - 1, 5 Ст. Ложки (за смаком)
- Лавровий лист - 2 штуки
- Гвоздика - 3-4 штук
- Перець горошком - 3-4 штук
- Перець духмяний - 3-4 штук
М'ясо промиваємо та нарізаємо великими шматками. Очистимо селера, корінь хрону, пастернак, цибулину і моркву.
Перекладаємо м'ясо у велику (з 5 літрів) каструлю. Заливаємо водою, щоб вона покрила м'ясо. Коли закипить, виливаємо бульйон, заливаємо чистою водою і додаємо овочі. Коли закипить, прибираємо піну і додамо лавровий лист, перець горошком і запашний, гвоздику і трохи солі. І варимо години 1.5-2.
Коли яловичина вже практично готова, можна приступати до подальших процесів. Очистимо горіхи, потім подрібнити їх в ступці.
Шафран заливаємо киплячим бульйоном і накриваємо, нехай постоїть хвилин 10. Якщо вам пощастило і ви знайшли тклапі, порвіть на шматочки і теж залийте гарячим бульйоном.
Ретельно промиваємо рис. Проціджуємо бульйон, м'ясо викладемо на тарілку, овочі і спеції викинемо. У киплячий бульйон викладаємо м'ясо, рис і додаємо гострий перець. Слідкуйте, щоб він не розварився, а не те суп буде дуже і дуже гострим.
Очистимо і дрібно нарізаємо лук. На сковороді з рослинним маслом обсмажуємо його до легкого золотистого кольору. І перекладаємо в каструлю з супом.
На сухій сковороді обсмажуємо горіхи, відправляємо їх в суп.
Додаємо в суп ткемалі і запарених шафран, хміль-сунелі.
Очистимо часник, измельчим зелень і перетремо все разом з сіллю. Додаємо в суп, коли рис буде готовий.
Даємо супу покипіти кілька хвилин, доводимо до смаку, додаючи лимонний сік, сіль, цукор.
І ось суп харчо готовий.