Кутя закарпатська
(покроковий рецепт з фото)
Різдвяний стіл в Україні не проходить без традиційної куті, таке класичне страву готується безліччю різних способів. Перед вами - рецепт закарпатської куті.
Закарпатська кутя з пшениці з сухофруктами готуватися просто. Попередньо треба залити пшеницю водою (на ніч). Потім пшеницю треба зварити. Мак перетираем, горіхи і фрукти подрібнюємо і все перемішуємо.
- Пшениця - 1 Склянка
- Сухофрукти - 300 грам
- Грецькі горіхи - 150 грам
- Мак - 100 грам
- Мед - 3 Ст. Ложки
- Цукор - 3 Ст. Ложки
- Сіль - За смаком
Пшеницю промити і залити водою (2 ст.) на ніч.
Мак залити склянкою води і залишити на ніч.
Вранці пшеницю в тій же воді довести до кипіння і варити до готовності, але не менше 30 хвилин.
Промити в холодній воді, воду злити або вийняти пшеницю шумівкою.
Промити в холодній воді, воду злити або вийняти пшеницю шумівкою.
З маку злити воду (трохи водички можна залишити).
Мак перетерти в макітрі або в ступці з допомогою маточки до появи макового молочка.
Мак перетерти в макітрі або в ступці з допомогою маточки до появи макового молочка.
До маку додати мед і цукор, перемішати до розчинення цукру.
На розпеченій сковороді підсушити волоські горіхи протягом 5 хвилин.
Поламати руками на невеликі шматочки.
Сухофрукти залити окропом на 5 хвилин.
Воду злити.
Сухофрукти нарізати маленькими кубиками.
Пшеницю перемішати з волоськими горіхами, сухофруктами, маком (з медом і цукром).
Поламати руками на невеликі шматочки.
Сухофрукти залити окропом на 5 хвилин.
Воду злити.
Сухофрукти нарізати маленькими кубиками.
Пшеницю перемішати з волоськими горіхами, сухофруктами, маком (з медом і цукром).
Закарпатська кутя з пшениці з сухофруктами готова. Приємного апетиту і щасливого Різдва!