Бігус зі свининою
(покроковий рецепт з фото)
Кількість порцій: 4-5
Час приготування: 2 г. 0 хв.
У цьому чудовому блюді ви можете знайти все, що необхідно для повноцінного ситного обіду або вечері, в Бігус є і м'ясо, і свіжі овочі, і навіть трохи копченостей для особливого смаку і аромату.
Опис приготування:
Якщо вам доводилося бувати в Польщі, то, швидше за все, ви пробували це смачне блюдо, хоча достовірно не відомо, яка країна є батьківщиною рецепта приготування Бігус зі свининою. Саме з цієї причини різні варіації такого блюда зустрічаються також в Литві і ряді слов'янських країн, таких як Білорусь і Україна. У класичному рецепті Бігус зі свининою прийнято використовувати квашену капусту, але зустрічаються так само варіанти зі свіжої, як цей, наприклад. Та й взагалі в приготуванні Бігус немає особливих обмежень, і ви сміливо можете додати в нього, скажімо, грибочки, бобові або овочі, так блюдо придбає новий неповторний смак.
- Капуста білокачанна - 1 кілограм
- Свинина - 250-300 грам
- Грудинка копчена - 120-150 грам
- Сарделька копчена - 1 штука
- Сало - 70-100 грам
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Морква - 1 штука
- Паста томатна - 3 Ст. Ложки
- Сік томатний - 0, 5 склянки
- Перець чорний мелений - За смаком
- Сіль - За смаком
Насамперед нам необхідно поставити сковорідку на вогонь і гарненько її розігріти. Потім нарізаємо сало на невеликі шматочки, викладаємо його на сковороду і витоплюємо з сала жир.
Чистимо цибулю і нарізаємо його дрібно, викладаємо на сковороду з витоплений жиром і смажимо його до прозорості.
Нарізаємо свинину на невеликі кубики і обсмажуємо м'ясо разом з цибулею хвилин 7-8.
Моркву чистимо і тремо на крупній тертці, перекладаємо її на сковорідку і смажимо все разом ще пару хвилин.
Потім додаємо до наших інгредієнтів томатну пасту і вливаємо зовсім небагато води, тушкуємо все хвилин 5.
Після цього шаткуємо капусту і викладаємо її поверх м'яса, якщо вся капуста не поміщається, почекайте, поки вона трохи ужарітся, і додайте решту. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо все на повільному вогні хвилин 40-60.
Поки бігус готується, ми займемося копченостями, саме вони надають страві особливий аромат і смак. Отже, викладаємо в розігріте масло нарізану брусками грудинку і смажимо її пару хвилин.
Додаємо до грудинке нарізану сардельку і смажимо все до апетитної скориночки.
Заливаємо копченості томатним соком і тушкуємо їх 5 хвилин під закритою кришкою.
Коли капуста буде майже готова, додаємо до неї копченості та перемішуємо все.
Додаємо сіль і мелений перець за смаком, готуємо бігус, поки капуста не стане абсолютно м'якою.
У підсумку виходить дуже смачне, ситне і неймовірно ароматне блюдо. Приємного всім апетиту!