Рецепт Бігус з качкою фото

Бігус з качкою
(покроковий рецепт з фото)

Європейська кухня , Польська кухня , Білоруська кухня , Литовська кухня
Овочі, Птах, Капуста, Качка, Дичина
Вегетаріанське харчування
На обід, На вечерю
Гарячі страви, Бігус

Блюдо це не просто смачне, а дійсно царський, адже в ньому таке відмінне поєднання інгредієнтів і настільки багатий аромат, що від цього Бігус з качкою просто неможливо відірватися.

Це зараз бігус роблять в основному із свининою чи курятиною, але раніше досить часто в цій страві використовували дичину, що надавало Бігус особливий смак і аромат. Тому якщо ви хочете приготувати дійсно царський блюдо, і у вас якраз є свіжа качина тушка, я з задоволенням розповім вам, як зробити бігус з качкою. Тут я пропоную вам найпростіший варіант приготування, але якщо ви захочете трохи урізноманітнити блюдо, то завжди можете додати в нього гриби, копченості або чорнослив. Взагалі-то, в цьому простому рецепті Бігус з качкою немає ніяких обмежень, і ви завжди можете підлаштувати його під свої смакові переваги.

1) Для початку ми розрізаємо тушку качки на невеликі порційні шматочки і ретельно їх промиваємо. У товстостінній сковороді або казані розігріваємо олію і викладаємо в нього цілу очищену цибулину, смажимо її на сильному вогні, поки вона не стане коричневою. Потім цибулину викидаємо, а в казан кладемо шматки качки і смажимо їх з усіх боків до рум'яної скоринки.

2) Поки качка обсмажується, ми підготуємо овочі, нарізаємо другу цибулину півкільцями, картопля ріжемо на невеликі кубики, свіжу капусту шаткуємо.

3) Коли курка обжарится, перекладаємо її шумівкою в тарілку, а на сковороду кладемо квашену капусту (її необхідно попередньо віджати від соку). Капусту смажимо, помішуючи, до золотистого кольору, потім також викладаємо шумівкою на окрему тарілку.

4) Після капусти в казан йде ріпчасту цибулю, його теж смажимо до золотистого кольору, після чого викладаємо до цибулі обсмажену качку і квашену капусту. Додаємо томатну пасту, розведену водою (півсклянки), перемішуємо все, солимо і накриваємо казан кришкою, тушкуємо качку з капустою на повільному вогні 40-50 хвилин.

5) Після того як м'ясо розвариться і почне відставати від кісток, кладемо в казан нарізану картоплю, а за ним і свіжу капусту. Вливаємо воду, що залишилася, додаємо чорний перець горошком і лавровий лист, солимо бігус і заправляємо спеціями. Перемішуємо всі інгредієнти, знову накриваємо казан кришкою і тушкуємо все ще 35-40 хвилин на повільному вогні.

6) По закінченню часу, вимикаємо вогонь, але кришку не відкриваємо ще 15 хвилин, нехай блюдо настоїться.

В ідеалі готовому Бігус потрібно дати час повністю охолонути, а потім розігріти його і тільки потім подати до столу зі сметаною або хлібом. Але не завжди вистачає терпіння так довго чекати, тому бігус можна їсти і відразу, поки він ще гаряченький. Смачного!


  • Качка - 1 штука
  • Капуста квашена - 800-900 грам
  • Капуста свіжа - 500-600 грам
  • Картопля - 5-6 штук
  • Цибуля ріпчаста - 2 штуки
  • Паста томатна - 2-3 Ст. Ложок
  • Лавровий лист - 5-6 штук
  • Перець чорний горошком - 8-10 штук
  • Вода кип'ячена - 1 Склянка
  • Спеції - За смаком
  • Сіль - За смаком
Це зараз бігус роблять в основному із свининою чи курятиною, але раніше досить часто в цій страві використовували дичину, що надавало Бігус особливий смак і аромат. Тому якщо ви хочете приготувати дійсно царський блюдо, і у вас якраз є свіжа качина тушка, я з задоволенням розповім вам, як зробити бігус з качкою. Тут я пропоную вам найпростіший варіант приготування, але якщо ви захочете трохи урізноманітнити блюдо, то завжди можете додати в нього гриби, копченості або чорнослив. Взагалі-то, в цьому простому рецепті Бігус з качкою немає ніяких обмежень, і ви завжди можете підлаштувати його під свої смакові переваги.

1) Для початку ми розрізаємо тушку качки на невеликі порційні шматочки і ретельно їх промиваємо. У товстостінній сковороді або казані розігріваємо олію і викладаємо в нього цілу очищену цибулину, смажимо її на сильному вогні, поки вона не стане коричневою. Потім цибулину викидаємо, а в казан кладемо шматки качки і смажимо їх з усіх боків до рум'яної скоринки.

2) Поки качка обсмажується, ми підготуємо овочі, нарізаємо другу цибулину півкільцями, картопля ріжемо на невеликі кубики, свіжу капусту шаткуємо.

3) Коли курка обжарится, перекладаємо її шумівкою в тарілку, а на сковороду кладемо квашену капусту (її необхідно попередньо віджати від соку). Капусту смажимо, помішуючи, до золотистого кольору, потім також викладаємо шумівкою на окрему тарілку.

4) Після капусти в казан йде ріпчасту цибулю, його теж смажимо до золотистого кольору, після чого викладаємо до цибулі обсмажену качку і квашену капусту. Додаємо томатну пасту, розведену водою (півсклянки), перемішуємо все, солимо і накриваємо казан кришкою, тушкуємо качку з капустою на повільному вогні 40-50 хвилин.

5) Після того як м'ясо розвариться і почне відставати від кісток, кладемо в казан нарізану картоплю, а за ним і свіжу капусту. Вливаємо воду, що залишилася, додаємо чорний перець горошком і лавровий лист, солимо бігус і заправляємо спеціями. Перемішуємо всі інгредієнти, знову накриваємо казан кришкою і тушкуємо все ще 35-40 хвилин на повільному вогні.

6) По закінченню часу, вимикаємо вогонь, але кришку не відкриваємо ще 15 хвилин, нехай блюдо настоїться.

В ідеалі готовому Бігус потрібно дати час повністю охолонути, а потім розігріти його і тільки потім подати до столу зі сметаною або хлібом. Але не завжди вистачає терпіння так довго чекати, тому бігус можна їсти і відразу, поки він ще гаряченький. Смачного!

Схожі рецепти