Тайський рибний соус
(покроковий рецепт з фото)
З недавніх пір захоплююся східною кухнею, вона багата різними смаками і ароматами. Обов'язковою доповненням до їжі тут не тільки соєвий соус. Сьогодні розповім, як приготувати тайський рибний соус.
Звичайно, як і більшість соусів, його можна купити в супермаркеті, але мені було цікаво спробувати зробити його самостійно. Рибний соус - це настільки ж універсальна приправа, як і сіль. Його додають при приготуванні супів, а також використовують для заправки салатів і гарнірів.
- Тюлька в'ялена - 15 штук
- Соєвий соус - 4 Ст. Ложки
- Натрію глютамат - 1/2 чайних ложки
- Вода - За смаком
- Оцет - 2 Ст. Ложки

1. Рибку подрібнюю (razbirayu) на невеликі шматочки, а можна і зовсім взяти залишки від приготування інших страв: наприклад, голови і хвости.

2. Перекладаю шматочки тюльки в ємність з щільною кришкою, заливаю оцет.

3. Додаю до риби 4 столові ложки соєвого соусу.

4. Заливаю банку з рибою окропом так, щоб вода покрила всю рибку.

5. Додаю в окріп глутамат натрію, закриваю кришкою. Наполягаю при кімнатній температурі 24 годину, періодично струшують банку.

6. Через добу проціджую отриману масу через подвійний шар марлі.

7. Готовий соус переливаю в ємність і зберігаю в холодильнику не більше двох тижнів, він відмінно підходить для приготування страв тайської, японської, китайської та інших східних кухонь. Соус насичений, тому використовую його потроху.