Рецепт Соус ткемалі з хмелі-сунелі фото

Соус ткемалі з хмелі-сунелі
(покроковий рецепт з фото)

Кавказька кухня , Грузинська кухня
Овочі, Фрукти, Слива
Вегетаріанське харчування
На обід, На вечерю, На святковий стіл
Заготовки, Соуси, Ткемалі

Той, хто хоч раз спробував справжні грузинські соуси, напевно захотів дізнатися, як приготувати соус "ткемалі" з хмелі-сунелі самостійно. Правильніше за все готувати ткемалі зі слив (дорогий).

Рецепт соусу "ткемалі" нескладний, головне - добути кислу сливу, адже традиційно соус роблять саме з неї. У Грузії до м'яса, риби і овочів подають цей соус. Склад ткемалі також обов'язково включає часник, koriandr, червоний перець і сіль, цукор. Також часто додають і трави і спеції (Kinzu, кріп, пажитник), вони теж непогано впливають на смак готового блюда. Розповідаю і показую, як приготувати соус "ткемалі" з хмелем-сунелі.

  • Перець болгарський - 1 штука (зелений)
  • Перець болгарський - 2 штуки (червоний)
  • Перець гострий червоний - 2 штуки
  • Часник - 1, 5 штуки (головки)
  • Хміль-сунелі - 2 Ст. Ложки
  • Цукор - 3 Ст. Ложки
  • Сіль - 1, 5 чайних ложки
  • Оцет - 3 Ст. Ложки
  • Koriandr - За смаком
  • Естрагон сушений - За смаком
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 1
1. Для приготування ткемалі з хмелі-сунелі нам необхідно вимити і перебрати сливу. Я збираю сливове дерево. Це вид аличі. Кісточка у такий сливи не відділяється. Тому її варять, а після перетирають через сито. Я пропоную взяти сливу "угорка" або "кусати" . Вони відмінно відходять від кісточки, і їх можна знайти майже скрізь в магазинах. Досить поширений вид. Отже сливу перебираємо, видаляємо у неї кісточку.
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 2
2. До зливі додаємо червоний і зелений очищений перець, гострий пекучий перець. Занурювальним блендером подрібнюємо все в пюре. Можна використовувати м'ясорубку.
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 3
3. Для приготування соусу важливо взяти такі спеції, як хмелі-сунелі. У магазинах вони не такі ароматні, як якщо приготувати суміш самостійно. Для цього потрібно взяти насіння уцхо-сунелі (як вони виглядають, видно на фото), додавши до них коріандр, чорний мелений перець, косарка. Якщо дана процедура для вас складна в повторенні, купите готову суміш.
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 4
4. Додаємо спеції в сливову масу, ставимо варитися на невеликому вогні близько 30 хвилин. У міру кипіння маса стане буреть, все більше змінюючи колір на темно-червоними.
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 5
5. В кінці приготування додайте оцет, видавіть через прес часник. Дайте покипіти 2-3 хвилини і вимикайте. Соус можна закрити в стерильні банки або, зберігаючи в холодильнику в банках з кришкою, використовувати в їжу (не більше 3 тижнів).
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 6
6. Подайте соус до столу. Смак м'ясних страв буде чудовим!

Схожі рецепти