Рецепт Соус ткемалі з хмелі-сунелі фото

Соус ткемалі з хмелі-сунелі
(покроковий рецепт з фото)

Кавказька кухня , Грузинська кухня
Овочі , Фрукти , Слива
Вегетаріанське харчування
На обід , На вечерю , На святковий стіл
Заготовки , Соуси , Ткемалі
Кількість порцій: 5-6
Час приготування: 40 хв.

Той, хто хоч раз спробував справжні грузинські соуси, напевно захотів дізнатися, як приготувати соус"Ткемалі" з хмелі-сунелі самостійно. Правильніше за все готувати ткемалі зі слив (дорогий).

Опис приготування:

Рецепт соусу"Ткемалі" нескладний, головне - добути кислу сливу, адже традиційно соус роблять саме з неї. У Грузії до м'яса, риби і овочів подають цей соус. Склад ткемалі також обов'язково включає часник, koriandr, червоний перець і сіль, цукор. Також часто додають і трави і спеції (Kinzu, кріп, пажитник), вони теж непогано впливають на смак готового блюда. Розповідаю і показую, як приготувати соус"Ткемалі" з хмелем-сунелі.

  • Перець болгарський - 1 штука (зелений)
  • Перець болгарський - 2 штуки (червоний)
  • Перець гострий червоний - 2 штуки
  • Часник - 1, 5 штуки (головки)
  • Хміль-сунелі - 2 Ст. Ложки
  • Цукор - 3 Ст. Ложки
  • Сіль - 1, 5 чайних ложки
  • Оцет - 3 Ст. Ложки
  • Koriandr - За смаком
  • Естрагон сушений - За смаком
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 1
1. Для приготування ткемалі з хмелі-сунелі нам необхідно вимити і перебрати сливу. Я збираю сливове дерево. Це вид аличі. Кісточка у такий сливи не відділяється. Тому її варять, а після перетирають через сито. Я пропоную взяти сливу"угорка" або "кусати" . Вони відмінно відходять від кісточки, і їх можна знайти майже скрізь в магазинах. Досить поширений вид. Отже сливу перебираємо, видаляємо у неї кісточку.
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 2
2. До зливі додаємо червоний і зелений очищений перець, гострий пекучий перець. Занурювальним блендером подрібнюємо все в пюре. Можна використовувати м'ясорубку.
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 3
3. Для приготування соусу важливо взяти такі спеції, як хмелі-сунелі. У магазинах вони не такі ароматні, як якщо приготувати суміш самостійно. Для цього потрібно взяти насіння уцхо-сунелі (як вони виглядають, видно на фото), додавши до них коріандр, чорний мелений перець, косарка. Якщо дана процедура для вас складна в повторенні, купите готову суміш.
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 4
4. Додаємо спеції в сливову масу, ставимо варитися на невеликому вогні близько 30 хвилин. У міру кипіння маса стане буреть, все більше змінюючи колір на темно-червоними.
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 5
5. В кінці приготування додайте оцет, видавіть через прес часник. Дайте покипіти 2-3 хвилини і вимикайте. Соус можна закрити в стерильні банки або, зберігаючи в холодильнику в банках з кришкою, використовувати в їжу (не більше 3 тижнів).
соус ткемалі з хмелі-сунелі - фото крок 6
6. Подайте соус до столу. Смак м'ясних страв буде чудовим!

Схожі рецепти