Соус Сацебелі
(покроковий рецепт з фото)
Sacebeli (вантаж. Соус) - традиційний грузинський соус з кисло-солодким смаком, який готують з фруктів і горіхів. Розповідаю, як приготувати соус сацебелі в домашніх умовах.
Назва соусу сацебелі в перекладі з грузинського означає «соус». У Грузії прийнято вимовляти слова з наголосом на першому складі, тому в слові «сацебелі» ударний склад «са». Найчастіше соус сацебелі готують з фруктів і ягід, але іноді в нього також додають томати.
Соусом сацебелі прийнято приправляти страви з птиці, особливо з курки та індички. Дуже смачними виходять страви грузинської кухні - хінкалі, Бозбаш з бараниною, Чихиртма і курча тютюну з соусом сацебелі. Цей соус відмінно підходить до страв з квасолі, баклажанів, а також до шашлику з телятини, баранини і свинини, м'ясних ковбасок.
Соус сацебелі можна подавати до столу як в холодному, так і в теплому вигляді.
Як приготувати соус сацебелі в домашніх умовах:
1. Своїм та рубаємо кінзу (не дуже дрібно).
2. Змішуємо подрібнену кінзу, видавлений часник, оцет і спеції в ступці, розтираємо до консистенції пасти.
3. Додаємо томатну пасту, перемішуємо.
4. Додаємо воду, перемішуємо.
5. Регулюємо на сіль-перець і густоту. Вітаю, соус сацебелі готовий!
Сацебелі можна подавати відразу ж, а можна зберігати в холодильнику протягом тижня (в закритій баночці).
Удачі в приготуванні!
PS. Передбачаю масу питань щодо того, де волоські горіхи, м'ясний бульйон і петрушка. Відповім лише одне - в Грузії існують сотні варіацій соусу сацебелі, і я поділилася тієї, яка мені найбільше подобається При бажанні, можете розтирати в ступці ще й волоські горіхи, воду замінити м'ясним бульйоном, кинзу - петрушкою. Головне - щоб вам було смачно
- Томатна паста (густа) - 200 грам
- Вода - 200 грам
- Braai (пучок) - 2 штуки
- Часник - 4 зубчики
- Спеції - 2 Ст. Ложки (хміль-сунелі, аджика, сіль, перець)
- Оцет - 1 Чайна ложка
Соусом сацебелі прийнято приправляти страви з птиці, особливо з курки та індички. Дуже смачними виходять страви грузинської кухні - хінкалі, Бозбаш з бараниною, Чихиртма і курча тютюну з соусом сацебелі. Цей соус відмінно підходить до страв з квасолі, баклажанів, а також до шашлику з телятини, баранини і свинини, м'ясних ковбасок.
Соус сацебелі можна подавати до столу як в холодному, так і в теплому вигляді.
Як приготувати соус сацебелі в домашніх умовах:
1. Своїм та рубаємо кінзу (не дуже дрібно).
2. Змішуємо подрібнену кінзу, видавлений часник, оцет і спеції в ступці, розтираємо до консистенції пасти.
3. Додаємо томатну пасту, перемішуємо.
4. Додаємо воду, перемішуємо.
5. Регулюємо на сіль-перець і густоту. Вітаю, соус сацебелі готовий!
Сацебелі можна подавати відразу ж, а можна зберігати в холодильнику протягом тижня (в закритій баночці).
Удачі в приготуванні!
PS. Передбачаю масу питань щодо того, де волоські горіхи, м'ясний бульйон і петрушка. Відповім лише одне - в Грузії існують сотні варіацій соусу сацебелі, і я поділилася тієї, яка мені найбільше подобається При бажанні, можете розтирати в ступці ще й волоські горіхи, воду замінити м'ясним бульйоном, кинзу - петрушкою. Головне - щоб вам було смачно