Солодке дріжджове тісто
(покроковий рецепт з фото)
Пропоную рецепт приготування солодкого дріжджового тіста, яке прекрасно підійде для приготування пирогів і пиріжків, рогаликів і булочок, ватрушек і пасок. Це тісто мене виручає завжди!
Довгий час я боялася робити солодке дріжджове тісто, а рідкісні спроби приготувати здобні пиріжки або булочки закінчувалися невдачею. І тільки коли я наважилася попросити рецепт, як приготувати солодке дріжджове тісто, у своєї бабусі, у мене все вийшло. Пиріжки піднялися, тісто було м'яким і повітряним. Сьогодні я хочу поділитися цим рецептом з вами, а також хочу розповісти деякі важливі секрети, які допоможуть у приготуванні ідеального тесту. Так що, давайте приступати!
- Молоко - 250 мілілітрів
- Дріжджі сухі - 12 грам
- Борошно - 450-500 грам
- Цукор - 160 грам
- Сіль - 1 щіпка
- Ванільний цукор - 15 грам
- Яйця - 2 штуки
- Вершкове масло - 100 грам
- Олія соняшникова - 1/2 Ст. Ложки
Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Борошно і цукор повинні бути кімнатної температури, а молоко підігрійте до 35-40 градусів. Мені зручно підігрівати в мікрохвильовій печі, 30 секунд для цього достатньо.
До теплого молока додайте дріжджі, гарненько розмішайте. Щоб дріжджі почали «працювати» обов'язково потрібно додати трохи цукру, приблизно 1 ст. Ложку. Також покладіть 2-3 ст. Ложки борошна, гарненько все розмішайте до однорідної маси і залиште в теплому місці, де немає протягів, з 30 хвилин. Зазвичай я ставлю опару в духову шафу. До речі, поки дріжджі бродять, так і взагалі, коли замішується тісто, не можна шуміти, лаятися і думати про погане.
Через 30 хвилин на поверхні утворюється пишна шапка, яка скоро почне спадати. Значить, опара готова.
В окремій мисці змішайте яйця з цукром і ванільним цукром. Розтопити вершкове масло і додайте до яєчно-цукрової суміші. Занадто сильно збивати не потрібно, потрібно просто щоб всі інгредієнти поєдналися.
Додайте опару до підготовленої яєчної суміші, гарненько все розмішайте.
Поступово всипати просіяне борошно вищого гатунку. Повільно розмішуйте тісто ложкою. Коли маса стане густою, викладіть її на робочу поверхню і замісити руками. Тісто має вийти м'яким. Місити тісто потрібно хвилин 5, і щоб не перенасичувати його зайвої борошном, злегка змастіть руки соняшниковою олією, тоді тісто не буде липнути до рук.
Готове тісто покладіть назад в миску, накрийте чистим рушником або серветкою і поставте в тепле місце на 1 час. За цей час тісто має збільшитися в обсязі в 2 рази.
Коли тісто виросте, його слід перемять і знову залишити на 1 час.
Тепер тісто готове до формуванню пиріжків, булочок та інших смаколиків.