Опара без дріжджів
(покроковий рецепт з фото)
Великою популярністю користується випічка хліба без дріжджів, її можна купити в багатьох магазинах. Але найсмачнішою була, є і буде саме домашня. Розповім, як приготувати опару без дріжджів.
Хліб на бездріжджовий опарі виходить таким же пишним і м'яким, як на дріжджах, тільки користі від такої випічки для організму буде значно більше. Можна приготувати опару про запас і зберігати її дуже довго, періодично підсипаючи борошна. Для закваски використовують не пшеничне борошно, а житнє або цельнозерновую.
- Борошно - 200 грам
- Вода очищена - 200 мілілітрів
1. У миску всипав 100 грам житнього борошна і вливаю 100 мілілітрів очищеної води, змішую.
2. Перекладаю суміш, яка схожа на густу сметану, в скляну банку і накриваю марлею, яку склав в 2 рази.
3. Через 24 години з'являються невеликі бульбашки і суміш трохи збільшується в об'ємі. Тепер саме час для підгодівлі. Досипаю 50 грам борошна і вливаю ще 50 мілілітрів води, перемішую і знову накриваю марлею, залишаю при кімнатній температурі на 24 годину.
4. Через добу знову підгодовую закваску залишилася борошном і водою, перемішую, накриваю марлею і залишаю ще на 1 день - це фінальний етап приготування.
5. Готову закваску використовую для випічки хліба, а залишки забираю в холодильник на зберігання.