М'ясо-кістковий бульйон
(покроковий рецепт з фото)
М'ясо-кістковий бульйон я готую досить часто і з різних причин. Іноді мені потрібен бульйон для іншої страви, іноді потрібно м'ясо для салату. Заодно я готую смачний бульйон, який використовую пізніше.
Бульйон - просто незамінний блюдо в моєму будинку. Його я можу подати на обід або вечерю разом з сухариками або бутербродами з сиром, його я заморожую і використовую через деякий час для приготування супів, соусів і заправок для різних страв. Але в цей раз я варила бульйон саме на обід для своєї сім'ї. Бульйон вийшов просто відмінним, прозорим, красивим. Можна в процесі варіння додати в нього картоплю, солодкий перець та інші овочі, але я віддаю перевагу його в такому варіанті і роблю наголос на добавках - тости з м'яким сиром, свіжі овочі, іноді ковбаски. Смачного!
- Свинина - 500 грам
- Кістки свинячі - 1 кілограм
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Морква - 1 штука
- Часник - 1 зубчик
- Сіль - За смаком
- Перець мелений - За смаком
- Лавровий лист - 1 штука

Підготуйте необхідні інгредієнти. М'ясо та кістки у мене заморожені. У каструлю об'ємом 5 літрів налийте воду і поставте на вогонь.

Надішліть м'ясо і кістки в каструлю, накрийте кришкою і як можна швидше доведіть до кипіння.

Дайте трохи покипіти і ви побачите, що на поверхні з'являється досить багато темної пінки. Повністю зняти всю цю пінку не вийде, тому необхідно злити воду, промити м'ясо і кістки, а також саму каструлю, в якій вони варилися, повернути м'ясо і кістки в каструлю, ще раз залити водою і знову поставити на вогонь.

Як вид, тепер вода в каструлі набагато чистіше. Варіть бульйон протягом 1 годину.

Тим часом цибулину очистіть і розріжте на 4 частини, а морква поріжте кружечками.

Через годину після варіння відправте в каструлю морква, цибуля, цілий зубчик часнику, лавровий листок, сіль і poperčite.

Варіть бульйон ще 30-50 хвилин під кришкою на повільній вогні. В кінці варіння спробуйте на сіль.

Бульйон готовий!