Листковий хліб
(покроковий рецепт з фото)
Вважається, що цей хліб родом з Іспанії, не можу ні підтвердити, ні спростувати дане твердження, але хліб цей дуже смачний і ароматний, до того ж гарний!
Хліб випікається з борошна вищого сорту. Думаю, якщо додати різні сорти борошна, в тому числі цільнозерновий, смак і користь тільки виграватиме. Експериментуйте!
- Борошно пшеничне - 300 грам(50 D C з opatu, 250 г - в тісто)
- Дріжджі пресовані - 5 грам(2, 5 г - в опару, 2, 5 г - в тісто)
- Оливкова олія - 2 Ст. Ложки(1 ст. L. - в тісто, 1 ст. L. - для змазування)
- Сіль - 8 грам
- Вода - 300 грам(50 г - в Опара, 250 г - в тісто)

Підготуйте продукти для приготування хліба.

Влийте в миску 50 мл теплої води, покладіть 2, 5 г пресованих дріжджів, розмішайте і всипте 50 г борошна.

Змішайте борошно з дріжджовий сумішшю, накрийте плівкою, приберіть в тепле місце для бродіння на 2- 3 годину.

Готова опара повинна збільшитися в розмірі в 1, 5-2 рази.

Просійте в миску, в якій будете замішувати тісто, борошно, додайте сіль.

Розведіть 2, 5 г дріжджів в невеликій кількості води від загальної кількості, призначеного для замісу тіста.

Влийте розведені дріжджі в борошно, для цього зробіть в борошні невелике заглиблення.

Влийте залишилася для тесту воду.

Покладіть туди ж опару.

Змішайте борошно з водою, подальший заміс тесту продовжуйте на столі. Додайте в тісто одну столову ложку оливкової олії і вимішують хвилин 10 до гладкості. Тісто добре вимішує, ні до столу, ні до рук не липне.

Готове тісто скачайте в кулю, накрийте плівкою, дайте йому "відпочити" 15 хвилин.

Розкачайте тісто в прямокутник, розмірами приблизно 25*35 сантиметрів.

Змастіть пласт тесту оливковою олією.

Скачайте тісто в рулет, не сильно при цьому зміцнюючи шари тесту.

Защипніть шов, щоб він в процесі вистоювання і випікання не розкрився.

Покладіть хліб на пергамент для випічки швом вниз.

Намітьте лінії розрізу.

Гострим ножем або лезом бритви акуратно зробіть глибокі розрізи, НЕ дорізаючи до самого низу 1, 5-2 см.

Накрийте плівкою і дайте 1, 5-2 години на расстойку, щоб тісто збільшилося в об'ємі, а розрізи добре розкрилися.

Розігрійте духовку до 250 градусів, випікайте хліб перші 10 хвилин з парою при максимальній температурі, далі випустіть пар і продовжуйте випікати ще 30 хвилин при температурі 180 градусів.

Готовий хліб покладіть на решітку до охолодження.

Після охолодження хліб можна пробувати.

Хліб вийшов пишним, м'яким, з ароматним м'якушем. Смачного!