ДХІ (топлене масло)
(покроковий рецепт з фото)
ДХІ -традиційних індійське очищене топлене масло. Його використовують у багатьох стравах індійської кухні. Приготувати масло ДХІ в домашніх умовах дуже просто, і зараз я покажу, як.
ДХІ для нашого організму є найкращим джерелом жирних кислот. Білки та інші молочні залишки спливають на поверхню при кип'ятінні вершкового думок. Суть ДХІ полягає в тому, щоб видалити ці залишки і очистити масло. ДХІ в перекладі з санскриту означає "топлене масло" . Це цілющий продукт. Рецепт ДХІ з фото - спеціально для вас!
- Вершкове масло - 1200 грам (можна брати менше, не критично)
- Марля - 1 штука
Для приготування масла ДХІ беріть тільки якісне масло з жирністю не менше 82, 5%.
Поріжте масло кубиками. Розмір кубиків особливого значення не має, головне - щоб масло вміщалося в каструльку, в якій ми його потім будемо витоплювати. Чим товщі будуть стінки каструлі, тим краще.
Поставте каструльку з маслом на середній вогонь (краще навіть, якщо він буде трохи менше середнього). Чекаємо, поки масло розтопиться. На поверхні з'явиться біла пінка.
Як тільки з'явилася пінка, зменшуємо вогонь до мінімуму. Зрідка помішує масло. Якщо хочете, цю пінку після проціджування можна буде використовувати в інших стравах (макарони, крупи, картопля).
Тримаємо масло на маленькому вогні, періодично помішуючи. Воно має стати прозорим. Тут воно ще каламутне.
Як тільки ви побачите, що утворюються пластівці (відокремився білок) осіли на дні каструлі, знімаємо масло з вогню. Помішуємо, поступово охолоджуючи масло. Його колір повинен стати янтарно-золотистим. З'явиться насичений карамельно-горіховий аромат.
Масло готове! Можна проціджувати його в ємності, в яких будете зберігати, в марлю допомоги. З її допомогою масло вийде ідеально чистим.
Обов'язково дайте маслу охолонути. І тільки потім закривайте його сухими і чистими кришками. При кімнатній температурі масло можна зберігати нескінченно. Оно затвердеет, не лякайтесь. З 6 пачок масла (1200 г) виходить трохи менше 1кг масла ДХІ.
А ось таке воно в твердому стані!