Заправний рибний суп
(покроковий рецепт з фото)
Заправний рибний суп - це спрощена російська версія традиційного французького супу під назвою буйабес. Приготування середньої складності, але результат - прекрасний.
Досить спробувати заправний рибний суп всього один раз, щоб зрозуміти, ніж такий суп відрізняється від звичайного рибного супу. Власне, практично на всіх хороших кухнях, в хороших ресторанах як м'ясні, так і рибні супи готують саме так - спочатку бульйон з відповідними інгредієнтами, потім смачну заправку, і наприкінці - проціджений бульйон з'єднують з заправкою. Як на мене, це - ідеальний спосіб приготування супу, особливо рибного. Ділюся нехитрим рецептом.
- Судак - 1 штука
- Цибулина - 2 штуки
- Морква - 2-3 штук
- Лавровий лист - 2-3 штук
- Гвоздика - - За смаком
- Чорний перець горошком - - За смаком
- Насіння фенхелю і кропу - - За смаком
- Лук-пориста - 1 штука
- Помідори - 3-4 штук
- Вино біле сухе - 200 мілілітрів
- Зелень - - За смаком
- Сіль, перець - - За смаком
В першу чергу, нам потрібен очищений, випатраний, звільнений від зябер судак. При бажанні, судака можна замінити іншою рибою - це не принципіально, просто у мене був саме судак.
Судака обробляв, вирізаємо філейну частину. Філе отставляем, а все інше (голову, хвіст, плавники) кладемо в каструлю, заливаємо 2.5л води і ставимо на слабкий вогонь. Доводимо до кипіння.
З закипілого бульйону знімаємо пінку. Коли пінка перестане виділятися - додаємо в каструлю цибулини, морква, лавровий лист, гвоздику, перець горошком, фенхель і кріп. Накриваємо кришкою і варимо на слабкому вогні при повільному кипінні 2 годину.
Поки вариться бульйон - зробимо заправку. У невеликій кількості масла обсмажуємо кільцями нарізану цибулю-порей.
Через пару хвилин, коли цибуля стане напівпрозорим, додаємо в сковороду дрібно нарізані помідори або томатну пасту.
Тушкуємо порей в томатах близько 4-5 хвилин, після чого додаємо вино і тушкуємо при повільному кипінні ще близько 15 хвилин.
По закінченню обумовлених 15 хвилин треба додати в сковороду філе судака, нарізане на невеликі порційні шматочки. Додаємо бажані спеції (сіль, перець, ще що-небудь за смаком), доводимо соус до кипіння і готуємо ще близько 5 хвилин.
З рибного бульйону видаляємо все, що в ньому варилося, сам бульйон проціджуємо. У проціджений бульйон перекладаємо вміст сковороди. Ставимо заправний суп на вогонь, доводимо до кипіння, додаємо свіжу зелень, виправляється на сіль-перець і знімаємо з вогню.
Даємо супу настоятися хвилин 10-15, після чого розливаємо по тарілках і подаємо. Смачного!