Суп «Том ям» з креветками
(покроковий рецепт з фото)
Блюдо належить до тайської кухні, якої характерні незвичайні поєднання і незвична нам гострота. Пропоную подивитися, як приготувати суп "том ям" з креветками - найзнаменитіша перша страва.
Такий суп підійде і сподобається не всім, тому готувати його у великих кількостях в перший раз не варто. У нього досить специфічний, гострий смак. Продукти для його приготування незвичайні, але їх з легкістю можна знайти у великих супермаркетах. Традиційно його подають гарячим ні з хлібом, а з рисом.
- Корінь галангала - 1 штука
- Лемонграс - 3 штуки
- Вапно - 1 штука
- Листя лайма - 3 штуки
- Перець чилі - 2-3 штук
- Креветки - 300 грам
- Печериці - 300 грам
- Томати - 2-3 штук
- Цибулина - 2 штуки
- Перець чилі паста - 2 Ст. Ложки
- Рибний соус - 2-3 Ст. Ложок
- Кокосове молоко - 400 мілілітрів
- Зелень - За смаком
1. Миємо й нарізаємо тонкими пластинками галангал, а також лемонграсс нарізаємо скибочками по 3 сантиметра в довжину, трохи відбиваємо його молотком. У каструлю наливаємо півтора літри води, додаємо 2 ложки рибного соусу, порізані овочі і варимо після закипання сім хвилин.
2. Чистимо і моєму печериці, зрізаємо край плодоніжки, нарізаємо невеликими шматочками. Відправляємо їх в каструлю. Миємо й нарізаємо цибулю, помідори, кладемо їх в каструлю, додаємо пасту чилі. Варимо все 10 хвилин.
3. Після закінчення часу чистимо і моєму креветки, відправляємо їх в каструлю, варимо після закипання 7 хвилин, додаємо листя і сік (одного) лайма.
4. Після того як зварені креветки, вливаємо все кокосове молоко, доводимо до кипіння і додаємо 1 ложку рибного соусу (якщо суп здається несолоним).
5. Варимо суп ще хвилинку, а після вимикаємо. Миємо й нарізаємо зелень і перець чилі, додаємо їх безпосередньо в тарілку. Якщо в тарілку потрапляють листя лайма, лемонграсс і галангал, їх обов'язково виймаємо, ні в якому разі не їмо. Окремо відварюємо рис. Традиційно подаємо його до гарячого супу.