Щи московські
(покроковий рецепт з фото)
Щи московські - це квас. Його ще називали російським шампанським. Це один з основних і дуже популярних напоїв на Русі, який добре втаязикє спрагу і використовується для окрошки або просто так.
Ми звикли щами називати суп зі свіжої або квашеної капусти. Вона буде - це ще і квас. Пропоную вам спробувати рецепт, в якому розказано, як приготувати борщ московські - смачний і освіжаючий напій. З нього можна робити окрошку (або просто пити після баньки). Рецепт нескладний, але займе якийсь час. І обережно з готовим квасом: при відкритті пляшки може залити і вас, і все навколо. Квасу з цієї порції продуктів виходить приблизно 2.5 L. Гущу, яка залишиться на дні, використовуйте при приготуванні наступної порції щей. Удачі вам!
- Ячмінь - 100 грам
- Жито - 100 грам
- Борошно гречане - 20 грам
- Борошно пшеничне - 20 грам
- Борошно житнє - 20 грам
- Мед - 40 грам
- М'ята - 3 грами
Насамперед приступимо до приготування солоду. Для цього зерна жита і ячменю ретельно промиваємо і заливаємо холодною водою на добу.
Зливаємо воду з замоченого зерна, розкладаємо останній тонким шаром на деко або в інший посуд.
Через день-півтора почнуть з'являтися перші паростки.
Через 4-5 доби наше зерно буде виглядати приблизно ось так.
Перекручуємо зерна з паростками через м'ясорубку. Для щей нам знадобиться по столовій ложці ячмінного і житнього солоду. Решту можна заморозити.
Змішуємо гречану, житнє і пшеничне борошно.
Додаємо до борошна солод, перемішуємо і заливаємо 100 мл. Окропу. Перемішуємо, накриваємо і залишаємо тісто в теплому місці години на 3-5.
Мед розчиняємо в мятном відварі.
Викладаємо тісто в ємність - в 3 L. Банку, додаємо розчин меду в мятном відварі і доливаємо теплу воду до повної банки. Гарненько розмішуємо. Можна перелити у велику за обсягом посуд. Накриваємо марлею - і нехай квас бродить. Для кращого бродіння можна додати грам сухих дріжджів. Через добу квас повинен вирувати. Зливаємо рідину без осаду в пляшки, закупорюємо і ставимо в холодне місце.