Сазан на вугіллі
(покроковий рецепт з фото)
Люблю і часто готую рибу: смажу, запікаю, варю і тушу її. Нещодавно придбав сазана, тому ділюся рецептом, як приготувати сазан на вугіллі. Рибка невибаглива в приготуванні, вона смачна і соковита.
Риба, запечена в фользі, найбільш корисна і смачна, на відміну від, наприклад, парової. Таку рибку можна подати з будь-яким гарніром (наприклад, з картоплі, каші або овочів). Можливо, кого-то збентежить мій вибір саме цієї рибки, адже сазан відноситься до "кощавим" сортам, але завдяки особливому маринаду дрібні кістки взагалі не почуються, ну а великі тож можна дістати без праці. Приготувати рибу таким способом можна в пароварці, в духовці або на вугіллі. Я вибрав саме останній варіант, щоб отримати характерний аромат.
- Короп - 1 кілограм
- Цибулина - 1 штука
- Помідор - 2 штуки
- Крем - 100 грам
- Часник - 3 зубчики
- Лимон - 0, 5 штуки
- Сіль і чорний мелений перець - За смаком
1. У риби відрізаю голову і плавники, розрізаю черево і виймаю нутрощі, гарненько промиваю їх під проточною водою, а потім витираю паперовим рушником.
2. В окремій тарілці готую соус: виливаю сметану, додаю сік половинки лимона (у мене він невеликий, а ось у великого фрукта використовую четвертинку), часник пропускаю через прес, солю і перчу за смаком, все гарненько змішую.
3. Розгортаю фольгу, викладаю на неї рибку, промазують соусом всередині і зовні, залишаю на півгодини для маринування, завдяки чому стануть непомітними дрібні кістки.
4. Поки мариную рибку, очищаю цибулину, промиваю її під водою і нарізаю кільцями.
5. Помідори також гарненько мою і нарізаю кільцями.
6. Через 30 хвилин всередину риби кладу порізані овочі (помідор і цибулю).
7. Трохи овочів залишаю, а потім викладаю їх поверх сазана.
8. Відриваю інший лист фольги, накриваю їм щільно рибу, скріплюю між собою обидва листи, формуючи конверт.
9. Готую рибку на мангалі на вугіллі близько 40-60 хвилин (в залежності від спека). Готову рибку відразу не розгортаю, а залишаю в такому вигляді ще на півгодини.
10. Через 30 хвилин акуратно відкриваю фольгу, щоб не витік сік, і нарізаю рибку шматочками. Подаю сазана зі свіжими овочами.