Паштет з айви
(покроковий рецепт з фото)
Айва - корисний фрукт. Колись його використовували в медицині і парфумерії. Крім того, це ще і смачний фрукт. Паштет з айви - моє улюблене блюдо з цього фрукта. Ділюся рецептом.
В айві міститься величезна кількість пектину, тому желе і паштети - доля цього фрукта. За особистим враженням, паштет з айви найкраще поєднується з різного роду солоними сирами, проте смачний він і сам по собі. Рекомендую заготовити відразу велику кількість паштету - він може зберігатися півроку.
- Айва - 1 кілограм
- Цукор - 500 грам
Для початку моєму айву, даємо їй обсохнути. Розрізаємо кожен плід на 4 частини, викладаємо у форму для запікання, накриваємо листом фольги. Ставимо в розігріту до 170 градусів духовку і запікаємо до готовності - в залежності від крупності плодів, це займе 50-60 хвилин.
Дістаємо айву з духовки, видаляємо серцевини і кладемо в чашу для блендера разом з шкіркою. За допомогою блендера подрібнюємо до стану гладкого однорідного пюре.
Беремо товстостінну сотейник, викладаємо туди пюре з айви і цукор. Варимо на повільному вогні, помішуючи, доти, поки не загусне. Коли маса стане легко відлипати від стінок, знімаємо її з вогню і заважаємо ще кілька хвилин. Маса повинна смачно загорнутого і придбати яскраво-бурштиновий відтінок.
Беремо жаростійку посуд, на дно стелимо вощений папір, а на неї шаром 3-4 см викладаємо пюре з айви і цукру. Ставимо в сухе місце і залишаємо на ніч.
На ранок ставимо ці ж форми в зовсім небагато розігріту (50-60 градусів) духовку на 2-3 годину, щоб пюре загусло і затверділо. Час від часу, десь раз в 40 хвилин, перевертаємо пласти паштету. Потім дістаємо паштет, розрізаємо на брикети потрібного розміру і форми, загортаємо в вощений папір і залишаємо в прохолодному місці ще на пару днів. Потім паштет з айви можна класти в порожні і сухі банки, закручувати, і паштет може зберігатися в такому вигляді до 6 місяців.