Мусака
(покроковий рецепт з фото)
Одне з найзнаменитіших блюд грецької кухні пропоную вам спробувати вже сьогодні. Апетитний м'ясної соус, картопля, баклажани і ніжна заливка - це просто приголомшливо ситно і смачно!
Якщо ви ще не знаєте, як приготувати Мусаку, поспішаю поділитися з вами одним нескладним, але дуже класним варіантом. Незважаючи на те, що процесів кілька і в цілому приготування займає близько двох годин, повірте, воно того варте. Зробити таку запіканку можна не тільки на обід або вечерю, але і на святковий стіл.
- Картопля - 2 штуки
- Баклажан - 2 штуки
- Рослинна олія - За смаком (для смаження)
- Фарш - 450 грам
- Цибулина - 2 штуки
- Часник - 3 зубчики
- Томати у власному соку - 350 грам (або свіжі)
- Томатна паста - 2 чайних ложки
- Яйце - 1 штука(+ 2 жовтка)
- Сіль і спеції - За смаком (перець, орегано, петрушка, обкладинка)
- Червоне сухе вино - 1/2 склянки
- Вершкове масло - 120 грам
- Борошно - 1/2 склянки
- Молоко - 3 склянки
- Сир - 100 грам
- Мускатний горіх - 1 щіпка
1. Для початку вимийте і висушіть овочі.
2. Картопля поки відкладіть, а баклажан очистіть (можна ось такі полосочки залишити).
3. Наріжте їх тонкими кружечками, присипте сіллю і залиште хвилин на 30. Це допоможе прибрати з баклажанів гіркоту.
4. Картопля очистіть, наріжте кружальцями і опустіть в киплячу підсолену воду на 5 хвилин. Після акуратно дістаньте і викладіть на паперовий рушник, щоб прибрати залишки води.
5. Тепер можна зайнятися м'ясним соусом. У сотейнику або на сковороді з високими бортами розігрійте трохи рослинного масла. Викладіть туди фарш. Обсмажте, помішуючи.
6. Додайте нарізаний кубиками цибулю і подрібнений часник.
7. Смажте ще хвилин 7, після чого додайте томатну пасту, консервовані або свіжі помідори. Влийте червоне вино і додайте за смаком сіль і спеції.
8. Томіть на повільному вогні хвилин 30. Після зніміть, остудіть трохи і вбийте яйце, ретельно перемішавши все до однорідності.
9. На окремій сковороді необхідно обсмажити до легкого золотистого кольору баклажани з двох сторін.
10. Останній підготовчий етап - це соус "бешамель" для заливки. Розтопити вершкове масло, додайте борошно. Обсмажуйте до золотистого.
11. Тонкою цівкою влийте молоко і, постійно помішуючи, Уваров соус. Додайте сіль, тертий сир і дрібку мускатного горіха.
12. Зніміть з вогню, дайте охолонути трохи, додайте жовтки. Ще раз ретельно перемішайте.
13. Тепер можна збирати нашу Мусаку. На дно жароміцної форми викладіть картоплю.
14. Далі - половину баклажанів.
15. Зверху рівним шаром розподілите м'ясний фарш.
16. Зверху - залишилися баклажани.
17. І залийте все соусом "бешамель" . Можна ще додати зверху трохи панірувальних сухарів. Усе, надішліть форму, в розігріту до 180 градусів духовку.
18. Запікається Мусака в домашніх умовах близько години, до апетитною рум'яної скоринки.