Мусака класична
(покроковий рецепт з фото)
Мусака - класичне блюдо грецької кухні, багато хто пробував його у відпустці, але не наважувалися приготувати вдома. Однак процес приготування мусака не так вже й складний, дерзайте, і у вас все вийде!
Ми роздивились, як приготувати класичну мусака. Сподіваюся, процес не здався вам занадто складним. Нарізати блюдо красивими рівними шматочками вийде тільки тоді, коли воно охолоне. Мусака прекрасно поєднується з сухим вином і оливками. Приємної вечері!
- Фарш - 400 грам (яловичина, або яловичина + свинина)
- Баклажан - 1 штука (великий)
- Картопля - 500 грам
- Помідори - 3 штуки
- Цибуля - 2 штуки
- Сир - 150 грам (легкоплавкий)
- Петрушка - 1 пучок
- Обкладинка - 1 щіпка
- Борошно - 3 Ст. Ложки
- Молоко - 0, 4-0, 5 L
- Яйце - 2 штуки
- Вершкове масло - 2 Ст. Ложки
- Біле вино - 0, 5 склянки
- Сіль - 1 щіпка
- Перець - 1 щіпка
- Мускатний горіх - 1 щіпка
Наріжте баклажани кільцями і замочіть в холодній воді з сіллю на 30-40 хвилин. Це необхідно, щоб з овоча вийшла вся гіркота.
Почистіть картоплю і теж поріжте кільцями, поставте варитися хвилин на 15-20. Слідкуйте, щоб картопля не розварилася. Краще її трохи недоваріть, ніж переварити.
Зніміть з помідорів шкірку, для цього зробіть на плодах надрізи навхрест, опустіть їх на 1 хвилину в киплячу воду, а потім відразу в холодну.
Потім наріжте помідори невеликим кубиком.
Очистіть і поріжте цибулю четвертькольцами.
Очистіть і поріжте цибулю четвертькольцами.
Натріть сир на дрібній тертці.
Обсушити баклажани і обсмажте кожен шматочок з обох сторін по парі хвилин. Смажити краще або взагалі без масла, або в невеликій кількості (потім надлишки жиру необхідно промокнути серветкою).
У сковороду, де смажилися баклажани, надішліть фарш, смажте його близько 4 хвилин, ретельно розбиваючи грудочки.
Додайте до фаршу цибулю, помідори, вино, сіль, перець, корицю і тушкуйте до повного випаровування рідини.
Наріжте петрушку і додайте її до м'яса за хвилинку до виключення вогню.
Поки готується м'ясо, приготуйте соус. Для цього в кухлик на невеликому вогні розтопіть вершкове масло, всипте до нього борошно і обсмажуйте суміш близько 4 хвилин, постійно ретельно перемішуючи дерев'яною лопаткою.
Потім починайте повільно, тонкою цівкою, вливати молоко, інтенсивно заважаючи соус лопаткою, щоб не утворювалися грудочки. Краще влити спочатку 0, 4 молока, щоб потім можна було відрегулювати густоту соусу. Постійно помішуючи, доведіть соус до кипіння, всипте сіль, мускатний горіх і сир. Готуйте до повного розчинення сиру. Зніміть соус з вогню, остудіть хвилин 5, і втрутився попередньо трохи збиті виделкою яйця.
Візьміть форму для запікання, змастіть її трохи маслом і викладіть шари мусака: спочатку картоплю, потім баклажани, після - м'ясо. Зверху полийте соусом. Надішліть в духовку хвилин на 40-50.
Коли скоринка на блюді підрум'яниться, вийміть форму з духовки і дайте трохи охолонути. Подавайте, порізавши на порційні шматочки. Смачного!