Мусака кіпрська
(покроковий рецепт з фото)
Національне грецьке блюдо напевно сподобається чоловікам. Смачне поєднання овочів та м'яса, рум'яна сирна скоринка - ідеальне блюдо до обіду.
Пропоную приготувати на обід смачне і дуже ситне блюдо - мусака кіпрську. Ця страва середземноморської кухні влітку часто готує мій чоловік. М'ясо і баклажани - смачне поєднання. А ще ніжний соус, золотиста сирна скоринка…це дуже смачно. Рецепт приготування кіпрської мусаки не дуже складний. А якщо у вас на кухні будуть помічники - то це зробите ви з цим досить швидко. Розповідаю, як приготувати мусака кіпрську.
1. Баклажани миємо й нарізаємо або кружечками, або поздовжніми смужками. Злегка посипаємо сіллю і відставляємо в сторону хвилин на 20.
2. Ставимо варити картоплю в шкірці.
3. Баранину або яловичину нарізаємо дуже маленькими шматочками і обсмажуємо на рослинному маслі з дрібно нарізаною цибулею і часником. Солимо і перчимо до смаку.
4. З помідор знімаємо шкірку, нарізаємо і додаємо до м'яса, тушкуємо хвилин 15.
5. Баклажани споліскуємо водою і обсмажуємо на сухій сковороді або запікаємо в гарячій духовці.
6. Додаємо до м'яса вино і сухі трави, тушкуємо ще хвилин 10.
7. Приступаємо в приготування соусу. Розігріваємо в пательні або маленькій каструльці вершкове масло, всипаємо до нього борошно і обсмажуємо хвилини 3-4. Потім тонкою цівкою вливаємо вершки і ретельно розмішуємо, щоб не утворювалися грудочки. Доводимо до кипіння і знімаємо з плити. Додаємо в соус мускатний горіх, щіпку перцю і солі, яйце. Розмішуємо.
8. Картопля очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими кружечками.
9. Сир натираємо на середній тертці.
10. А тепер приступаємо до складання мусаки. Вона може бути одношарової або двошаровою - в залежності від величини вашої форми для запікання. Отже, в форму викладаємо всі продукти шарами. Нижній шар - баклажани, потім картопля, поверх нього - м'ясо. Заливаємо частиною соусу і посипаємо половиною тертого сиру, потім викладаємо продукти в тій же черговості.
11. Запікаємо мусака в розігрітій до 200 градусів духовці хвилин 30.
Виймаємо мусака з духовки, даємо їй трохи охолонути і подаємо на стіл. Краще подавати в тій же формі, в якій блюдо готувалося. Смачного!
- Баранина або яловичина - 500 грам
- Баклажани - 400 грам
- Цибуля ріпчаста - 1-2 штук
- Помідори - 3-4 штук
- Картопля - 2 штуки
- Вершки - 2/3 склянки
- Часник - 1-2 зубчиків
- Борошно - 1 Ст. Ложка
- Яйця - 1 штука
- Сіль - 0, 5 Ст. Ложки
- Мускатний горіх - 0, 5 чайних ложки
- Сир - 150 грам
- Вершкове масло - 1 Ст. Ложка
- Вино червоне сухе - 1/2 склянки
- Суміш італійських трав - 0, 5 чайних ложки
- Перець чорний мелений - 2-3 Щепоток
- Рослинна олія - 100 мілілітрів
1. Баклажани миємо й нарізаємо або кружечками, або поздовжніми смужками. Злегка посипаємо сіллю і відставляємо в сторону хвилин на 20.
2. Ставимо варити картоплю в шкірці.
3. Баранину або яловичину нарізаємо дуже маленькими шматочками і обсмажуємо на рослинному маслі з дрібно нарізаною цибулею і часником. Солимо і перчимо до смаку.
4. З помідор знімаємо шкірку, нарізаємо і додаємо до м'яса, тушкуємо хвилин 15.
5. Баклажани споліскуємо водою і обсмажуємо на сухій сковороді або запікаємо в гарячій духовці.
6. Додаємо до м'яса вино і сухі трави, тушкуємо ще хвилин 10.
7. Приступаємо в приготування соусу. Розігріваємо в пательні або маленькій каструльці вершкове масло, всипаємо до нього борошно і обсмажуємо хвилини 3-4. Потім тонкою цівкою вливаємо вершки і ретельно розмішуємо, щоб не утворювалися грудочки. Доводимо до кипіння і знімаємо з плити. Додаємо в соус мускатний горіх, щіпку перцю і солі, яйце. Розмішуємо.
8. Картопля очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими кружечками.
9. Сир натираємо на середній тертці.
10. А тепер приступаємо до складання мусаки. Вона може бути одношарової або двошаровою - в залежності від величини вашої форми для запікання. Отже, в форму викладаємо всі продукти шарами. Нижній шар - баклажани, потім картопля, поверх нього - м'ясо. Заливаємо частиною соусу і посипаємо половиною тертого сиру, потім викладаємо продукти в тій же черговості.
11. Запікаємо мусака в розігрітій до 200 градусів духовці хвилин 30.
Виймаємо мусака з духовки, даємо їй трохи охолонути і подаємо на стіл. Краще подавати в тій же формі, в якій блюдо готувалося. Смачного!