Мусака з фаршем і баклажанами
(покроковий рецепт з фото)
Апетитне блюдо з грецької кухні. Листкова мусака з баклажанами, фаршем і помідоровим соусом. Класика середземноморської кухні. Приготували будинку - вся сім'я була в захваті.
Баклажани треба запекти в духовці на грилі, а потім готуємо соус і формуємо мусака. Готову мусака перед подачею на стіл охолодіть, поріжте. Смачного!
- Баклажан - 2 кілограма
- Фарш (баранина і яловичина) - 1 кілограм
- Цибуля - 2 штуки
- Помідор - 5 штук
- Часник - 4 зубчики
- Біле вино - 1 Склянка
- Орегано - 1 Чайна ложка
- Рубана петрушка - 0, 25 склянки
- Панірувальні сухарі - 0, 25 склянки
- Масло рослинне для змащення і смаження - За смаком
- Вершкове масло - 60 грам
- Борошно - 6 Ст. Ложок
- Молоко - 1 літр
- Сир "фета" - 150 грам
- Мускатний горіх - За смаком
Поріжте баклажани кружками товщиною до 1 см. Посипте кожен гурток сіллю і залиште на 20 хвилин. Сіль витягне з баклажана гіркоту. Потім сіль змийте і просушіть баклажани паперовими серветками.
Покладіть на деко папір для випічки, на неї розкладіть кружальця баклажанів. Змастіть невеликою кількістю масла. Бажано використовувати оливкову.
Поставте деко в духовку на самий верх, під гриль. Запікайте 5-10 хвилин до рум'яної скоринки. Баклажани мають стати м'якими.
Тепер займемося фаршем. Дрібно поріжте цибулю і злегка обсмажте його.
Додайте на сковороду фарш і обсмажте з цибулею 5 хвилин.
Потім додайте часник, нарізані помідори, посоліть і поперчіть за смаком. Гасіть ще 10 хвилин.
Після цього додайте вино і залиште гаситися на півгодини.
Додайте орегано, петрушку і через п'ять хвилин зніміть з вогню.
Візьміть форму для запікання квадратну або прямокутну зі стороною близько 30 сантиметрів. Змастіть її рослинним маслом і посипте панірувальними сухарями.
Викладіть у форму шар баклажанів потім шар фаршу з соусом.
Потім знову баклажани і знову соус. Зверху повинен виявитися шар баклажанів. Потріть на верхній шар половину сиру.
Тепер нам потрібно приготувати соус "бешамель" для мусаки. Нагрійте молоко до теплого стану. У сковорідці розтопіть вершкове масло. Додавайте в масло потроху борошно, швидко перемішуючи, потім вливайте невеликими порціями молоко, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудки. Доведіть до густоти.
Зніміть соус з вогню і потріть в нього трохи мускатного горіха.
В окремій мисці збийте жовтки і сир, що залишився. Додайте їх в соус, при цьому помішуючи, щоб жовтки не затверділа від температури. Цим соусом залийте баклажани так, щоб він покривав всю поверхню.
Поставте мусака в розігріту до 180 градусів духовку на годину.