Рецепт Мусака з бараниною фото

Мусака з бараниною
(покроковий рецепт з фото)

Європейська кухня , Грецька кухня
М'ясо , Овочі , Баклажан , Баранина
Вегетаріанське харчування
На обід , На вечерю , На святковий стіл
Випічка , Гарячі страви , Запіканка
Час приготування: 2 г. 0 хв.

Так трапилось, що в нашій країні грецька кухня не поширена, перше відоме блюдо - грецький салат, ну а друге - мусака, давайте спробуємо її сьогодні приготувати.

Кількість порцій: 5
  • Баранина - 1000 грам
  • Баклажани - 4 штуки
  • Ріпчаста цибуля - 2 штуки
  • Морква - 1 штука
  • Корінь селери - 1 штука
  • Томатний паста - 2 Ст. Ложки
  • Твердий сир - 150 грам
  • Біле сухе вино - 0, 5 склянки
  • Обкладинка - 1 щіпка
  • Сіль, перець - За смаком
  • Вершкове масло - 3 Ст. Ложки (для соусу)
  • Пшеничне борошно - 3 Ст. Ложки (для соусу)
  • Молоко - 1 літр
  • Тертий мускатний горіх - 0.5 чайних ложки
  • Сіль, перець - За смаком
мусака з бараниною - фото крок 1
Щоб приготувати бешамель, потрібно розігріти сотейник або каструлю з товстим дном. Покласти туди 3 столових ложки вершкового масла. Коли воно розтопиться, додати 3 столових ложки (з гіркою) борошна.
мусака з бараниною - фото крок 2
Швидко перемішати. Коли суміш злегка зарум'яниться, влити близько літра гарячого (саме гарячого! ) молока. Вливати потрібно невеликими порціями, енергійно розмішуючи, інакше суміш борошна і масла не розчиниться в молоці, а утворює грудки. Продовжуючи помішувати, довести до кипіння.
мусака з бараниною - фото крок 3
Швидко перемішати. Коли суміш злегка зарум'яниться, влити близько літра гарячого (саме гарячого! ) молока. Вливати потрібно невеликими порціями, енергійно розмішуючи, інакше суміш борошна і масла не розчиниться в молоці, а утворює грудки. Продовжуючи помішувати, довести до кипіння. Додати сіль, мелений перець (краще білий, він ароматний), щіпку тертого мускатного горіха. Зменшити вогонь і варити, помішуючи, до загустіння - зазвичай на це йде не більше п'яти хвилин. Додати трохи тертого сиру.
мусака з бараниною - фото крок 4
Баклажани миємо і ріжемо на тонкі скибочки уздовж. Посипаємо скибочки сіллю і залишаємо хвилин на 15. Потім змиваємо сіль і видаляємо за допомогою паперового рушника зайву вологу. Ця операція стандартна при приготуванні баклажанів: так з них виводиться зайва гіркота. Далі баклажани потрібно обсмажити або запекти. Ми вважаємо за краще другий варіант: злегка змастивши скибочки маслом (оливковою), викладаємо їх на деко і поміщаємо в розігріту духовку, де тримаємо до «коричневого стану».
мусака з бараниною - фото крок 5
Поки баклажани «загоряють», займаємося начинкою. Обсмажуємо в сковорідці дрібно нарізану цибулю, додаємо терті морква і селера. М'ясо ріжемо кубиками; взагалі, можна використовувати і фарш, але кубики чомусь смачніше. Висипаємо їх до Смажаться овочам, перемішуємо, вливаємо біле вино, знову перемішуємо. Додаємо томатну пасту, розведену невеликою кількістю гарячої води. І, знову все добре перемішавши, щільно закриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо хвилин 30 - 40 (до готовності м'яса). У самому кінці, вже крім вогонь, солимо, перчимо і додаємо трохи кориці.
мусака з бараниною - фото крок 6
Тепер настає час «збирання». Беремо форму для запікання, змащуємо її маслом. На дно викладаємо суцільним шаром запечені скибочки баклажанів. На них - шар м'ясо-овочевої начинки. Заливаємо все соусом бешамель, посипаємо тертим сиром. Викладаємо наступний шар баклажанів, наступний шар начинки, знову заливаємо соусом і посипаємо сиром. Шарів може бути скільки завгодно, все залежить від ваших бажань і глибини форми. Самий верхній шар - баклажани під соусом і сиром. Наведені тут кількості інгредієнтів дозволяють зібрати мусака з трьох шарів баклажанів і двох шарів м'яса в формі розмірами приблизно 30 х 20 см. Цього вистачить людина на шість. Ну, або на чотирьох, але до відвалу.
мусака з бараниною - фото крок 7
Зібрану мусака ставимо в розігріту градусів до 200 духовку і запікаємо там хвилин 30. Потім страви слід дати охолонути до теплого стану: соус загусне, і вид, і смак мусаки від цього тільки покращаться.

Схожі рецепти