Мацун
(покроковий рецепт з фото)
Кількість порцій: 6
Час приготування: 19 г. 0 хв.
Смачний кисломолочний напій"Мацун" можна використовувати як соус для м'яса, як основу для смузі або замість кефіру. Особливо смачний він зі спресованим часником і подрібненою зеленню.
Опис приготування:
Приготувати"Мацун" в домашніх умовах дуже просто - для цього вам будуть потрібні лише два компонента, причому"Активіа" можна придбати в будь-якому магазині або супермаркеті. Головне - дотримуватися технології створення і нічого не переплутати, інакше напій не загусне, а залишиться рідким і молоко просто скисне.
- Молоко - 1 літр (будь-якої жирності)
- Йогурт"Активія" - 150 мілілітрів (без добавок, класичний)
Підготуйте зазначені інгредієнти.
Молоко будь-якої жирності і будь-якого сорту перелийте в ківш або в каструлю, помістіть на плиту і прогрійте на помірному нагріванні приблизно до кипіння. Вимкніть нагрів. Остудите молоко до 35 градусів, але не вище. Якщо температура рідини буде вище 35 градусів, то загинуть усі молочні бактерії.
Акуратно влийте або викладіть"Активіа" в каструлю з остиглим молоком. Ретельно перемішайте, так як йогурт може опуститися на дно ємності, а потрібно, щоб він повністю втрутився в молоко. Замість того, щоб "активні" можна використовувати будь-який інший класичний йогурт без добавок.
Перелийте молоко з йогуртом в невеликі чашки, бруківка. Чим менше ємність, тим швидше сквасітся в ній напій. Кожну ємність накрийте харчовою плівкою, щоб не було доступу повітря.
Помістіть ємності з молоком в тепле місце, але не на батарею і не в духовку. Просто залиште їх при кімнатній температурі близько +22 градусів і накрийте рушником. Протягів бути не повинно. Залиште в такому вигляді ємності на 8-12 годин. Потім перенесіть в холодильник ще на 6-8 годин. Краще - на ніч.
Через зазначений час з ємності можна зняти харчову плівку. На поверхні напою буде прозора сироватка, а під нею - кисломолочний"Мацун" .
Термін придатності напою, зберігається в холодильнику - 2 діб. "Мацуе" можна подавати з часником, кмином, заливати їм вівсяні пластівці і т.Д.