Класичний бешбармак
(покроковий рецепт з фото)
Бешбармак - популярне казахське страву, яке готується з конини, баранини і яловичини. У перекладі з казахського "беш" означає п'ять, a "палець" - палець, тобто п'ять пальців, якими і їли страву.
Що, спочатку бешбармак їли руками, і пояснюється все дуже просто: це блюдо кочівників, для яких столові прилади були чужими. Зараз, звичайно ж, бешбармак їдять тільки виделками, але ось назва "п'ять пальців" закріпилося за цією стравою навіки. Сьогодні я хочу поділитися з вами рецептом, як приготувати бешбармак класичний. Блюдо виходить неймовірно ситним, я б навіть сказала, що занадто ситним. Багато його не з'їси. Кожен інгредієнт вариться в м'ясному бульйоні, а потім вже готову страву знову подається з бульйоном.
- Яловичина - 600 грам
- Лавровий лист - 1 штука
- Перець горошком - 2 штуки
- Яйця - 2 штуки
- Вода - 200 мілілітрів
- Борошно - 600 грам
- Цибуля - 2 штуки
- Сіль, перець - За смаком
Підготуйте всі необхідні інгредієнти.
Борошно змішайте з сіллю, зламати його 2 яйця.
Влийте воду і замісити круте тісто.
При необхідності підсипати ще борошна, щоб тісто не липло до рук і робочої поверхні і вийшло тугим.
Тісто поріжте на ромби. Для цього розкачайте його якомога тонше, поріжте спочатку на смужки, а потім кожну смужку поріжте на невеликі ромбики.
Перекладіть ромбики на пергамент і підсушіть в духовці при відкритих дверцятах і температурі 120 градусів 20 хвилин.
Відваріть яловичину до готовності в підсоленій воді приблизно протягом години. Для 30 хвилин до готовності відправте в каструлю перець горошком і лавровий лист.
Готове м'ясо вийміть з бульйону (бульйон не виливайте! ), остудіть і розділіть на клітковину.
Кілька цибулин порізати тонкими кільцями.
Відваріть цибулю в бульйоні 5-7 хвилин, цибуля має стати м'яким і прозорим.
Бульйон процідіть від залишків лука, відправте в нього підсушені ромби. Варіть їх 8-10 хвилин до повної готовності. Вони повинні стати м'якими.
Тепер справа за малим: на плоску тарілку викладіть ромби, зверху - м'ясо та цибулю. Полийте все бульйоном, це додасть соковитості страви. Прикрасьте всі зеленню і їжте із задоволенням!