Дуже смачний домашній хліб на кислому молоці
(покроковий рецепт з фото)
Немає нічого смачнішого домашнього білого хлібця! З цього універсального рецепту можна готувати не тільки ніжний, смачний хліб, але і різну випічку з начинкою і без. Спробуйте, вам сподобається!
Існують деякі нюанси в тому, як приготувати домашній хліб на кислому молоці. Скисле молоко краще взяти домашнє, так як пакетоване може бути порошковим. А козяче молоко ще краще, ніж коров'яче, воно жирніше.
Всі продукти повинні в момент приготування бути кімнатної температури.
- Вода - 20 грам
- Дріжджі сухі - 11 грам (або 50 грам свіжих)
- Цукор - 50 грам
- Вершкове масло - 50-75 грам
- Яйце - 1 штука
- Молоко кисле - 250 грам
- Борошно - 500 грам
- Сіль - За смаком
1. У воду кімнатної температури додайте дріжджі і цукор, перемішайте. Цукора можна додавати менше, наприклад, якщо плануєте робити здобу з м'ясною начинкою.
2. Потім додайте 3-4 столових ложки борошна, гарненько перемішайте. Отримане тісто накрийте рушником і залиште на 10 хвилин, щоб почали працювати дріжджі.
3. Коли в тесті з'являться пухирці, відправте в нього скисле молоко і добре перемішайте спочатку ложкою, а потім віночком.
4. Вбийте в тісто 1 яйце, додайте розтануло вершкове масло. Додайте сіль (2 рази на кінчику ножа) і перемішайте.
5. Розділіть борошно на 2 частини, по черзі додавайте її в тісто, перемішуючи ложкою або віночком.
6. Перед тим як викласти тісто на поверхню, вилийте на неї і на руки пару ложок соняшникової олії, а потім вимішують тісто. При необхідності додайте трохи борошна (якщо тісто "пливе" і погано тримає форму).
7. Щоб тісто настоялося і піднялося, перекладіть його в чашу мультиварки, попередньо змастивши її дно маслом або присипавши борошном. Виставте температуру 35 градусів і час 30 хвилин.
8. Дістаньте тісто, тепер його потрібно ще раз обмять. Його консистенція повинна помінятися, воно трошки може тягнутися за руками, але борошно більше не додавайте. Сформуйте кулю, викладіть його на пергаментний папір. Накрийте зверху рушником і дайте постояти ще 15 хвилин.
9. Через 15 хвилин поставте хліб в духовку, розігріту до 160 градусів на 30-40 хвилин. Ступінь готовності перевіряйте зубочисткою, вона повинна бути сухою. Для 10 хвилин до готовності змажте хлібець збитим яйцем, щоб вийшла гарна скоринка. До вживання хліб повинен вилежатися 2-3 годину.