Долма без м'яса 
(покроковий рецепт з фото)
                        
    
                                                                                                                                                             
Є таке блюдо - долма без м'яса - відмінне доповнення до пісного меню. Нижче ви знайдете рецепт приготування долми без м'яса в домашніх умовах. Спробуйте!
Приготування долми без м'яса в домашніх умовах передбачає велику кількість овочів в рецепті. Після того, як ви наріжете їх, вам належить по черзі приготувати їх в сковороді, після чого загорнути в виноградне листя і приступити до приготування безпосередньо долми.
- Листя винограду - 50-60 штук
 - Мал - 250 грам
 - Помідори - 2 штуки
 - Печериці - 200 грам
 - Волоський горіх - 100 грам
 - Кейбер - 1 Чайна ложка
 - Чорний перець - За смаком
 - Сіль - За смаком
 - Вода - 400-500 мілілітрів
 - Масло рослинне - 50 мілілітрів
 

Виноградне листя замочуємо в окропі. Відрізаємо хвостики у листя.

Цибуля чистий, моєму, дрібно шаткуємо.

Гриби миємо в холодній воді, вирізаємо почорнілі ділянки і ріжемо на шматочки довільної форми.

Ріжемо помідори тонкими часточками.

Горіхи подрібнюємо будь-яким зручним способом.

Промиваємо рис в холодній воді. Промиваємо ретельно, щоб вода була прозорою.

Помідори на 15-20 секунд опускаємо в розігріту сковорідку і знімаємо з них шкіру.

Готуємо начинку. На сковорідці смажимо цибулю протягом 3 хвилин, потім додаємо печериці, через 2 хвилини додаємо горіхи і помідори, ще через дві хвилини додаємо рису. Готуємо, поки весь сік не вбереться рис. Додаємо чабер, розмішуємо. Додаємо перцю, ще раз розмішуємо і знімаємо з вогню.

Розкладаємо начинку по виноградним листям.

Загортаємо листя навколо начинки.

Долму укладаємо в сковорідку.

Придавлюємо долму тарілкою, заливаємо кип'ячену воду з рослинним маслом. Тушкуємо протягом години.

Готову долму можна подавати до столу зі сметаною або майонезом.