Засолка капусти з журавлиною
(покроковий рецепт з фото)
Без консервації в наш час прожити можна, але так смачно вже не співаєш. Коли робиш все сам, то результат завжди перевершує покупну продукцію. Ось, як приготувати засолювання капусти з журавлиною.
Щоб капуста добре заквасити, потрібно дотримуватися кількох умов. Перше: посуд повинна бути ретельно вимита.
Друге: продукти повинні бути свіжими, без гнилушек і плям.
Третє: дотримуйтесь пропорції солі.
Четверте: стежте за температурним режимом.
П'яте: проколюйте або перевертайте капусту під час квашення.
Капуста заквашується в теплі, а зберігається в холоді. Таким чином ми зупиняємо процес бродіння.
- Капуста білокачанна - 5 кілограм
- Морква - 5 штук
- Журавлина - 200 грам
- Лавровий лист - 5 штук
- Перець чорний горошком - 15 штук
- Сіль - 150 грам
Готуємо капусту і моркву. Відокремлюємо від качана зайві подвяліть листя. Шаткуємо капусту на спеціальній тертці. Можна скористатися кухонним комбайном зі спеціальною насадкою. Моркву чистимо і теж трьом на тертці.
Промиваємо ягоду. Я використовую журавлину для квашення капусти. Підійде також червона смородина. Якщо ви живете на півдні, вам буде знайти її легше, ніж журавлину. Взагалі-то ягоди можна класти практично будь-які.
Перемішуємо капусту з морквою і журавлиною. Насипаємо звичайної кам'яної солі, неочищенной. Така сіль краще зберігає свіжість продукту. Насипаємо перчик горошком і кладемо лавровий лист. Все добре вимішуємо. Квасити я буду в відерці під пресом у вигляді великого каменю. Сік, виділився з капусти, повинен покрити її і тарілку зверху.
Капусту залишаємо при кімнатній температурі, але не в теплі. Якщо є льох, краще віднести її туди, ніж залишити на літній спеці. Для процесу заквашування повинна бути середня температура, градусів 18. Капусту перемішуємо протягом дня вранці і ввечері, щоб виходив газ.
Коли з капусти перестане виходити повітря і ви відчуєте, що вона дозріла на смак, можна відносити її в холодне місце. Це може бути той же льох, тільки з температурою не вище 12 градусів. Можна перекласти капусту в банки і поставити в холодильник. Пробуємо Капус. Я люблю заправляти її нарубаним цибулькою і запашним соняшниковою олією. Приємною вам засолювання!