Рецепт Закваска для хліба на кефірі фото

Закваска для хліба на кефірі
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Борошно , Молочні продукти , Кефір
На обід , На вечерю
Заготовки
Кількість порцій: 1
Час приготування: 2 дн. 9 г. 0 хв.

Закваска для хліба на кефірі - дуже простий рецепт, але в її приготуванні є деякі нюанси. Дотримуйтесь рекомендацій, і у вас обов'язково вийде чудова закваска для житнього хлібця.

Опис приготування:

Частина закваски для хліба на кефірі відберіть для зберігання в скляну банку. Зберігається закваска в холодильнику близько 7 днів. Далі її потрібно обов'язково підгодовувати щотижня і перед випічкою. Банку з закваскою щільно не закривайте його! Це живий продукт, і йому потрібен доступ повітря.

Якщо закваску для хліба на кефірі зберігати без підживлення занадто довго, вона перекисне і стане непридатною для використання. Зіпсована закваска має дуже різкий, неприємний, кислий запах.

При бажанні можете додати в закваску невелика кількість цукру. Він є живильним середовищем для дріжджів і здатний дещо прискорити дозрівання закваски.


  • Житнє борошно - 500 грам
  • Вода - 100 - 120 мілілітрів
  • Кефір - 400 мілілітрів
закваска для хліба на кефірі - фото крок 1
1. Щоб приготувати закваску для хліба на кефірі, вам знадобиться посуд великого обсягу зі скла або харчового пластика і дерев'яна або пластикова лопатка або ложка. Змішайте 100 грам житнього борошна з водою до однорідності. Прикройте так, щоб залишався доступ для повітря, і залиште в теплому місці на 1-2 діб. Кожні 12 годин перевіряйте закваску, якщо вона почала бродити і з'явилися пухирці, слід переходити до наступного етапу.
закваска для хліба на кефірі - фото крок 2
2. Час для першого годування. Додайте 100 грам борошна і 100 мл кефіру (він обов'язково повинен бути натуральним, живим), перемішайте. Залиште на добу в теплому місці.
закваска для хліба на кефірі - фото крок 3
3. Для другого годування знадобляться ті ж інгредієнти. Знову залиште закваску бродити на добу. Закваска повинна придбати легкий кислуватий аромат, збільшитися в обсязі і мати пористу структуру.
закваска для хліба на кефірі - фото крок 4
4. Годин через 12, після третього годування закваска збільшиться в об'ємі в 3, 5-4 рази, матиме більш кислий запах і виражену пористу структуру.
закваска для хліба на кефірі - фото крок 5
5. Підгодуйте закваску в четвертий раз (не обов'язково). Через 6 годин вона виросте в об'ємі в 4 рази, матиме повітряну пористу структуру і приємний кислий запах. Закваска для хліба на кефірі готова!

Схожі рецепти