Випічка з тіста філо
(покроковий рецепт з фото)
Пропоную вам приготувати смачний пиріг з тіста філо з начинкою з сиру. Тісто філо має неймовірно тонкі шари, перетворюються при випічці в приголомшливу хрустку скоринку. Смакота!
За бажанням можна не накривати пиріг шматком тесту, якщо ви складете «рулетики» по колу від краю до середини форми і відріже зайве тісто, то на поверхні вийде гарний візерунок у вигляді равлика.
Пласти тесту філо неймовірно тонкі і швидко засихають на повітрі, тому їх потрібно відразу змащувати маслом і використовувати в приготуванні страв, якщо ви використовуєте їх не відразу, потрібно накрити шари харчовою плівкою або вологою тканиною.
- Борошно - 250 грам
- Вода - 150 мілілітрів
- Масло оливкове - 3 Ст. Ложки (можна використовувати соняшникову олію)
- Сіль - 1 щіпка
- Сода - 1 щіпка
- Сир - 1100 грам
- Яйця - 4 штуки
- Вершкове масло - 100 грам
1. Воду нагрейте до 50 градусів, після чого розчиніть в ній сіль. Влийте отриману воду в заздалегідь просіяне борошно, додайте оливкову олію і соду.
2. Замісити некруте тісто, сформуйте з нього кулю. Тепер відбийте тісто філо об стіл мінімум 50 раз, після чого воно набуде більш гладку і податливу структуру.
3. Тісто розділяється на три частини, покладіть в контейнер, щільно закрийте кришкою і поставте в холодильник на 1 час 10 хвилин.
4. Поки тісто філо нудиться в холодильнику, приступайте до приготування начинки. Змішайте сир з яйцями, трохи солі.
5. Після закінчення часу діставайте по одній кульці з холодильника і розгортайте коржі приблизно 25 см в діаметрі за допомогою качалки.
6. Руки рясно присипте борошном, візьміть розкатаний пласт тесту філо і тильною стороною долонь на вазі починайте розтягувати його, поступово від середини до країв одночасно крутячи навколо своєї осі.
7. Тісто розтягуйте в найтонший шар до тих пір, поки воно не буде просвічуватися (якомога тонше), але будьте обережні, щоб не порвати його. Готові пласти тіста філо покладіть на суху, чисту, рівну поверхню.
8. Один з пластів розділіть навпіл. Половину викладіть у форму діаметром 24 см., попередньо змащену маслом.
9. Другу частину тіста покладіть на стіл, на край викладіть частина начинки, щільно загорніть в «рулет». Перед укладанням начинки трохи змастіть пласти тіста філо маслом.
10. Так само зробіть «рулети» з решти пластів тесту філо, розділяючи кожен на 6 частин і рівномірно розподіляючи начинку з сиру. Від третього шару відокремте частина тесту, залиште його для верху пирога. Утворені «рулети» викладіть у форму в будь-якому порядку. Між «рулетами» покладіть шматочки замороженого масла. Решта за межами форми краю тесту філо загорніть всередину. Зверху накрийте залишеним шматком тесту.
11. Поставте пиріг в заздалегідь розігріту духовку, і випікайте при температурі 200 градусів близько 60 - 80 хвилин до золотисто-коричневою скоринки. Через пів години з початку випікання змастіть поверхню пирога шматочком масла.