Пахлава бакінська
(покроковий рецепт з фото)
Важко придумати щось більш смачне і ароматне ніж ця приголомшлива бакинська пахлава! Вона не залишить вас і ваших близьких байдужими, тим більше якщо ви приготуєте її своїми руками.
Напевно, кожен з вас хоч раз у своєму житті пробував це смачну східну солодкість. От і я, спробувавши її одного разу, загорілася думкою приготувати її самостійно. У одного зі своїх друзів, жителя Азербайджану, я дізналася ось цей рецепт приготування пахлави бакинської, а тепер поспішаю поділитися ним з вами. На перший погляд може здатися, що тут все неймовірно складно, але насправді це не так, головне - запастися терпінням. І якщо ви твердо вирішили порадувати себе і близьких від цих ласощів, то зараз я розповім вам, як приготувати пахлаву бакинську.
- Молоко - 1 Склянка
- Яйце - 1 штука
- Вершкове масло - 100 грам
- Дріжджі сухі - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 кілограм(+1 столова ложка в тісто)
- Борошно - 700-800 грам
- Горіхи - 1 кілограм (мигдаль, волоські, funduk)
- Кардамон - 3-4 чайних ложок
- Мускатний - 0, 5-1 чайних ложки
- Масло топлене - 2 склянки
- Мед - 2 склянки
- Жовток яєчний - 2 штуки
- Шафран - 1 Чайна ложка
Отже, тісто: підігріваємо молоко і всипаємо в нього сухі дріжджі, додаємо по столовій ложці борошна і цукру, перемішуємо. Тепер до цієї суміші ми вливаємо збите яйце, 100 грам топленого вершкового масла і починаємо поступово всипати борошно. Нам треба замісити досить круте, еластичне тісто. Потім ми накриваємо його серветкою і ставимо на півгодини в тепле місце. Після закінчення часу ми ділимо тісто на 2 частини (з 2 форми для запікання), одну частину ми ділимо на 2 великих кульки і 10 маленьких.
Тепер начинка, для неї ми подрібнюємо горіхи і змішуємо їх з цукром, мускатний горіх і кардамон. Далі ми беремо один з великих кульок, розгортаємо його в тонкий пласт, потім встеляли їм змащену топленим маслом форму, у нас повинні вийти бортики з тіста. Зверху насипаємо начинку (3-4 столові ложки), потім нам слід розкачати один з маленьких кульок з тіста і укласти його поверх начинки.
Потім знову йде начинка, ще шар тіста і так, поки не закінчаться всі маленькі кульки з тіста. В кінці ми розгортаємо другий великий кулька і накриваємо їм всі попередні шари, притискаємо з усіх боків. Тепер акуратно розрізаємо пахлаву на ромби і прикрашаємо кожен ромб горіхом.
Змішуємо попередньо замочений в окропі шафран і яєчні жовтки, змащуємо отриманою сумішшю поверхню пахлави. Те ж саме ми робимо і з другою половиною нашого тесту. Далі відправляємо форми в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.
Через 15 хвилин виймаємо пахлаву і заливаємо її склянкою розтопленого масла, потім назад ставимо в духовку вже на 25-30 хвилин.
Поки пахлава готується, ми розтоплюємо в каструльці мед. Після закінчення часу виймаємо пахлаву і заливаємо її медом, ставимо ще на 5 хвилин в духовку. Коли пахлава буде готова, дістаємо її і чекаємо, поки вона трохи охолоне. Ось тепер можна їсти. Приємного вам апетиту!