Мармуровий хліб
(покроковий рецепт з фото)
Кількість порцій: 6-8
Час приготування: 3 г. 0 хв.
Цей хліб - мікс чорного і білого хліба, рецепт якого знайшла на просторах інтернету. Трохи його доповнила, вийшов дуже смачний і цікавий на вигляд хліб, до того ж, незвичайний.
Опис приготування:
Заздалегідь підготуйте інгредієнти відповідно до рецептури для світлої і темної частини тесту окремо.
- Борошно пшеничне - 3 склянки(2 склянки борошна - в білу частину тіста, 1 склянка - в темну)
- Борошно житнє - 1 Склянка
- Рослинна олія - 4 Ст. Ложки(2 ст. L. Рафінованої олії в світлу частину тесту, 2 ст. L. - в темну)
- Сіль - 2 чайних ложки (сіль - за 1 немає. L. (без верху) в обидві частини тесту)
- Цукровий пісок - 2 Ст. Ложки (цукровий пісок класти по 1 ст. L. В обидві частини тесту.
Кількість цукру можна зменшити, а можна зовсім виключити для отримання класичного смаку хліба. ) - Солод житній - 1 Ст. Ложка
- Вода тепла - 390 мілілітрів (вода - 190 мл в світлу частину тесту, 200 мл - в темну частину тесту)
- Дріжджі пресовані свіжі - 3 грами (дріжджі додавати в світлу частину )
- Стартер Житня - 1 Ст. Ложка (при відсутності житньої закваски, в темну частину тесту покласти 3 г пресованих свіжих дріжджів)
Підготуйте продукти відповідно до рецептури, можна відразу розділити продукти для світлої частини тесту і для темної.
Спочатку готуємо світлу частину тесту. Всипте в миску для замішування тіста сухі інгредієнти - борошно, сіль, цукор, призначені для світлого тесту:
2 склянки борошна, 1 ç.l. Сіль і 1 ст.Л. Цукрового піску.
2 склянки борошна, 1 ç.l. Сіль і 1 ст.Л. Цукрового піску.
Дріжджі розведіть у воді, призначеної для замісу світлого тесту (190 мл).
Влийте воду з розведеними дріжджами в борошно.
Додайте 2 ст. L. Рослинної олії.
Замісити світле тісто.
Всипте в миску, в якій будете готувати темне тісто, сухі інгредієнти: борошно пшеничне - 1 склянка, борошно житнє - 1 склянка, сіль - 1 середня лінія, цукровий пісок - 1 ст.Л., солод житній - 1 ст.Л.
Змішайте всі інгредієнти.
У теплій воді (200 мл) розведіть житнє закваску.
Влийте воду з закваскою до борошна.
Додайте 2 ст. L. Рослинної олії.
Замістити житнє тісто.
Обидва види тесту покладіть в миску, краї якої змащені олією. Щоб це було зручніше робити, змастіть руки рослинною олією.
Накрийте харчової плівкою і поставте тісто в тепле місце на 1 час.
Тісто через годину збільшиться в розмірах.
Змішайте тісто довільно круговими рухами.
Поставте тісто ще на расстойку на 30-45 хвилин.
Для роботи з тестом пріпиліте робочу поверхню столу борошном, добре додати до борошна трохи висівок.
Викладіть тісто на стіл, намагайтеся щоб тісто стикалося з борошном тільки зовнішньою стороною.
Зберіть кінці тесту в колобок.
Сформуйте хліб на свій розсуд. Можна покласти в спеціальну форму для випічки, а можна випікати подовий хліб.
Сфорязикний хліб покладіть швом вниз на папір для випічки
Щоб тісто не розходилося в сторони, підкладіть з боків валики з невеликих серветок-рушників, залиште на расстойку на 30-40 хвилин.
Потім зробіть на хлібі надрізи, розігрійте духовку до 250 градусів, випікайте при максимальній температурі з парою 10 хвилин, потім випустіть пар, снизьте температуру до 180 градусів і випікайте ще 35-40 хвилин до готовності.
Готовий хліб охолодіть на решітці до кімнатної температури.
Готовий хліб в розрізі виглядає дуже цікаво.
Кожен скибочку хліба має свій неповторний візерунок. Хліб вийшов ароматним, смачним, незвичайним.