Мармуровий хліб
(покроковий рецепт з фото)
Цей хліб - мікс чорного і білого хліба, рецепт якого знайшла на просторах інтернету. Трохи його доповнила, вийшов дуже смачний і цікавий на вигляд хліб, до того ж, незвичайний.
Заздалегідь підготуйте інгредієнти відповідно до рецептури для світлої і темної частини тесту окремо.
- Борошно пшеничне - 3 склянки(2 склянки борошна - в білу частину тіста, 1 склянка - в темну)
- Борошно житнє - 1 Склянка
- Рослинна олія - 4 Ст. Ложки(2 ст. L. Рафінованої олії в світлу частину тесту, 2 ст. L. - в темну)
- Сіль - 2 чайних ложки (сіль - за 1 немає. L. (без верху) в обидві частини тесту)
- Цукровий пісок - 2 Ст. Ложки (цукровий пісок класти по 1 ст. L. В обидві частини тесту.
Кількість цукру можна зменшити, а можна зовсім виключити для отримання класичного смаку хліба. ) - Солод житній - 1 Ст. Ложка
- Вода тепла - 390 мілілітрів (вода - 190 мл в світлу частину тесту, 200 мл - в темну частину тесту)
- Дріжджі пресовані свіжі - 3 грами (дріжджі додавати в світлу частину )
- Стартер Житня - 1 Ст. Ложка (при відсутності житньої закваски, в темну частину тесту покласти 3 г пресованих свіжих дріжджів)

Підготуйте продукти відповідно до рецептури, можна відразу розділити продукти для світлої частини тесту і для темної.

Спочатку готуємо світлу частину тесту. Всипте в миску для замішування тіста сухі інгредієнти - борошно, сіль, цукор, призначені для світлого тесту:
2 склянки борошна, 1 ç.l. Сіль і 1 ст.Л. Цукрового піску.
2 склянки борошна, 1 ç.l. Сіль і 1 ст.Л. Цукрового піску.

Дріжджі розведіть у воді, призначеної для замісу світлого тесту (190 мл).

Влийте воду з розведеними дріжджами в борошно.

Додайте 2 ст. L. Рослинної олії.

Замісити світле тісто.

Всипте в миску, в якій будете готувати темне тісто, сухі інгредієнти: борошно пшеничне - 1 склянка, борошно житнє - 1 склянка, сіль - 1 середня лінія, цукровий пісок - 1 ст.Л., солод житній - 1 ст.Л.

Змішайте всі інгредієнти.

У теплій воді (200 мл) розведіть житнє закваску.

Влийте воду з закваскою до борошна.

Додайте 2 ст. L. Рослинної олії.

Замістити житнє тісто.

Обидва види тесту покладіть в миску, краї якої змащені олією. Щоб це було зручніше робити, змастіть руки рослинною олією.

Накрийте харчової плівкою і поставте тісто в тепле місце на 1 час.

Тісто через годину збільшиться в розмірах.

Змішайте тісто довільно круговими рухами.

Поставте тісто ще на расстойку на 30-45 хвилин.

Для роботи з тестом пріпиліте робочу поверхню столу борошном, добре додати до борошна трохи висівок.

Викладіть тісто на стіл, намагайтеся щоб тісто стикалося з борошном тільки зовнішньою стороною.

Зберіть кінці тесту в колобок.

Сформуйте хліб на свій розсуд. Можна покласти в спеціальну форму для випічки, а можна випікати подовий хліб.

Сфорязикний хліб покладіть швом вниз на папір для випічки

Щоб тісто не розходилося в сторони, підкладіть з боків валики з невеликих серветок-рушників, залиште на расстойку на 30-40 хвилин.

Потім зробіть на хлібі надрізи, розігрійте духовку до 250 градусів, випікайте при максимальній температурі з парою 10 хвилин, потім випустіть пар, снизьте температуру до 180 градусів і випікайте ще 35-40 хвилин до готовності.

Готовий хліб охолодіть на решітці до кімнатної температури.

Готовий хліб в розрізі виглядає дуже цікаво.

Кожен скибочку хліба має свій неповторний візерунок. Хліб вийшов ароматним, смачним, незвичайним.