М'ясо по-французьки зі сметаною
(покроковий рецепт з фото)
Для тих, хто не їсть майонез, але любить запечені в духовці страви, пропоную відмінний альтернативний варіант - рецепт приготування м'яса по-французьки зі сметаною, картоплею і помідорами.
Досвідчені господині знають, що приготувати м'ясо по-французьки зі сметаною в домашніх умовах цілком реально, при тому, що страва вийде нічим не гірша за оригінал. Використовувати можна не тільки яловичину, як в даному випадку, але і більш традиційну свинину або навіть куряче філе.
- М'ясо - 500-600 грам
- Картопля - 400-500 грам
- Помідори - 3-5 штук
- Крем - 100 грам
- Сир - 150-200 грам
- Сіль - 1 щіпка
- Перець - 1 щіпка
- Спеції - 1 щіпка
1. М'ясо потрібно вимити й обсушити. Нарізати невеликими шматочками і при необхідності злегка відбити. Свинина в даному блюді більш соковита, проте яловичина або телятина - менш жирна. Так що м'ясо можна вибирати на свій смак.
2. Дно жароміцної форми трохи змастити олією і викласти м'ясо. Посолити і поперчити за смаком, додати спеції. Даний рецепт приготування м'яса по-французьки зі сметаною передбачає використання паприки, орегано і майорану, коріандр і мускатний горіх, проте можна взяти і інші спеції за смаком.
3. Вимиті і нарізані кружальцями помідори викласти зверху. Традиційно додавати також цибулину, проте можна і втратити цей інгредієнт.
4. Картопля вимити, очистити і тоненько нарізати (великі шматочки картоплі можуть довго пропікатися). Викласти в форму, посоливши і додавши спеції за смаком.
5. Помилитися злегка сметаною. При бажанні м'ясо по-французьки зі сметаною в домашніх умовах можна доповнити часником, пропущеним через прес. Його можна додати до м'яса або картоплі, а також з'єднати зі сметаною.
6. Сир натерти на тертці і засипати щільно зверху. Чим більше буде сиру, тим смачніше вийде корочка.
7. Форму відправити в духовку мінімум на 35-40 хвилин (враховуючи, що яловичина готується трішки довше свинини). Готовність можна перевірити ножем, а також важливо стежити, щоб сирна скоринка не стала горіти.