Лобіо з аджикою
(покроковий рецепт з фото)
Рецепт традиційного грузинського блюда, лобіо з аджикою, мені люб'язно підказав мій хороший друг Теймураз, уродженець славного міста Кутаїсі. Штука виходить неймовірно смачна - рекомендую.
Сперечатися про те, правильне чи це лобіо, можна нескінченно хоча б тому, що саме слово "лобіо" з грузинської язика перекладається як "квасоля" . Відповідно, в Грузії словом "лобіо" називаються практично всі страви, в яких головну роль грає квасоля.
Я вам пропоную свій варіант цієї страви - лобіо з аджикою. Рецептура оригінальна, мені її підказав мій хороший знайомий грузин Теймураз. В його родині традиційним є саме цей варіант.
Подавати лобіо з аджикою потрібно в гарячому вигляді, бажано - з грузинським хлібом мчади.
Хай щастить!
- Квасоля червона - 500 грам
- Часник - 3 зубчики
- Чабер сушений - 1 Чайна ложка
- Коріандр сушений - 1 Чайна ложка
- Цибуля - 2 штуки
- Петрушка свіжа - 50 грам
- Вершкове масло - 100 грам
- Гострий перець мелений сушений - 1 Чайна ложка
- Лавровий лист - 2 штуки
- Сіль - За смаком
- Сіль - За смаком
- Олія - 4 Ст. Ложки
- Аджика - 1 Ст. Ложка
Перш за все потрібно замочити квасолю на 2 години в холодній воді. Потім зливаємо квасоля, кладемо її в каструлю, додаємо лавровий лист і 2 літра води. Готуємо на середньому вогні, поки квасоля не стане м'якою.
Знімаємо квасоля з вогню. Воду зливаємо, однак приблизно 300 мл рідини, в якій варилася квасоля, залишаємо - вона нам ще стане в нагоді. А поки в мисці змішуємо квасоля, сіль і вершкове масло.
Перетворюємо в пюре за допомогою Картоплем'ялки або ступки.
Обсмажуємо до золотистого крупно нарізану цибулю.
Змішуємо подрібнену квасоля, аджику, обсмажену цибулю і гострий мелений перець.
Додаємо 300 мл води, в якій варилася квасоля. Добре перемішуємо.
Додаємо спеції, нарубану свіжу петрушку і подрібнений часник. Перемішуємо до однорідності.
Ставимо лобіо на середній вогонь і прогріваємо протягом 4-5 хвилин (можна в духовці, можна на плиті). Подаємо негайно, в гарячому вигляді.