Лимонний пай
(покроковий рецепт з фото)
Цей дуже смачний пиріг на основі пісочного тіста з освіжаючим смаком лимона і повітряної меренгою зверху прикрасить будь-який стіл, буде доречний і до чаю, і до кави.
Готуйте лимонний пай згідно покрокової інструкції, не нехтуйте порадами від кухаря. Пиріг дуже нескладний у приготуванні, але принесе задоволення всій родині.
- Борошно пшеничне - 300 грам
- Лимон - 1 штука
- Мандарини - 2 штуки
- Яйця - 3 штуки(2 шт. - в тісто, 1 білок - для приготування меренги)
- Цукровий пісок - 200 штук(80 г - в тісто, 70 г - в начинку, 50 г - в merengu)
- Вершкове масло - 150 грам (холодну)
- Розпушувач тіста - 1 Чайна ложка
- Ванільний цукор - 8 грам
- Кукурудзяний крохмаль - 3 чайних ложки
- Сіль - 1 щіпка
Підготуйте продукти відповідно до рецепту.
Просійте борошно, пересипте в чашу блендера.
Додайте щіпку солі, розпушувач для тіста, ванільний цукор.
Всипте цукровий пісок.
Додайте порізане на дрібні шматочки охолоджене вершкове масло.
Пробийте все в дрібну крихту.
У мисці збовтайте 2 яйця.
Всипте борошняну крихту.
Замісити тісто, зберіть його в кулю і приберіть в холодильник на 30 хвилин.
Розділіть тісто на дві частини в співвідношенні 2/3 і 1/3. Меншу частину заморозьте в морозилці, щоб можна було натерти на тертці.
Підготуйте форму для запікання з невисокими бортиками. Якщо не впевнені в своїй формі, можна викласти на дно широку смугу паперу для випічки.
Посипте робочу поверхню столу борошном і розкачайте тісто в пласт. Перенесіть тісто в форму, намотав на скалку.
Вирівняйте акуратно тісто по бортику, можна допомогти собі кінчиком вилки, після чого відправте форму з тестом в морозильну камеру на 20-30 хвилин.
Зніміть цедру одного лимона.
Очистіть лимон від шкірки. Постарайтеся, щоб не залишилося білої частини, так як вона буде гірчити.
Поріжте шматочками лимон і викладіть в чашу блендера.
Почистіть мандарини, розберіть на часточки, якщо є насіння, видаліть. Покладіть мандарини в блендер, додайте 70 грамів цукрового піску.
Пробийте фрукти з цукром в блендері і вилийте в миску з лимонною цедрою.
Всипте 3 чайних ложки крохмалю.
Розмішайте до отримання однорідної маси. Начинка готова.
Викладіть начинку на підморожене корж.
Натріть на крупній тертці ту частину тесту, яка заморожувалася в морозилці, акуратно розрівняйте вилочкою по всій поверхні. Розігрійте духовку до 180-200 градусів, випікайте пиріг протягом 40-45 хвилин.
Приблизно за 10 хвилин до закінчення випікання пирога, займіться приготуванням меренги. Білок одного яйця збийте в легку піну з дрібкою солі.
Потім додайте 50 грамів цукрового піску і продовжуйте збивати.
Збивайте до стійких піків.
Дістаємо пиріг з духовки, його можна вже є в такому вигляді, але ми ще прикрасимо його меренгою.
Нанесіть на пиріг меренгу і плоскою стороною силіконової лопатки зробіть піки, відправте пиріг в духовку ще на 5 хвилин.
Дістаємо пиріг з духовки, даємо злегка охолонути.
Пиріг дуже легко виймається з форми.
Ріжте лимонний пай на шматочки і насолоджуйтеся свіжим лимонним смаком і ніжною меренгою. Смачного!