Iştıkma
(покроковий рецепт з фото)
Якщо ваш чоловік-мисливець добув дику качку, то рецепт, як приготувати "иштикму", обов'язково вам стане в нагоді. Тому що "иштикма" - це фарширована дика качка по-туркменськи, приготована в казані.
Кунжутну олію, урюк (або курага) і рис допомагають пом'якшити специфічний запах дичини. Ну а якщо дикої качки немає, то цей рецепт підійде і для домашньої птиці. За відсутністю казана я використовувала мультиварку. Мої "помічник" відмінно впоралася. Приємних вам клопоту на кухні!
- Качка - 1 штука
- Мал - 2 склянки
- Урюк - 2 склянки (або курага)
- Ізюм - 1 Склянка
- Цибуля - 3-4 штук
- Кунжутну олію - 1, 5 склянки
- Зіра - 1 Чайна ложка
- Перець червоний мелений - 1 Чайна ложка
- Перець чорний мелений - 1 Чайна ложка
- Сік гранатовий - 1/2 склянки (або лимонний)
- Окріп - 4 склянки
- Сіль - За смаком
Підготуйте необхідні продукти. Рис промийте, замочіть в холодній воді на 40 хвилин, відкиньте на сито. Сухофрукти замочіть в окропі на 20 хвилин, відкиньте на сито. Цибулю очистіть, наріжте кубиками.
Качку потрошеную промийте, обсушити паперовими рушниками, натріть зсередини трохи сіллю.
Увімкніть режим "жарка" . Влийте в чашу мультиварки 1/2 склянки олії, нагрійте і обсмажте цибулю до м'якості.
Курагу подрібніть. Сухофрукти, гранатовий сік і половину спецій додайте в чашу. Тушіте 10 хвилин, остудіть.
Покладіть начинку в качку і зашейте її.
Нагрійте 1 склянка олії, спеції. Обсмажте качку з усіх боків протягом 20-30 хвилин. Наливати 1, 5 склянки окропу і тушкуйте птицю, поливаючи підливою і періодично перевертаючи, протягом 40-60 хвилин. Готову птицю перекладіть в інший посуд.
У решту підливу додайте рис, 2 склянки окропу, сіль. Варіть рис до готовності під кришкою, режим "крупа", 20 хвилин.
Зробіть в рисі ямку, покладіть туди качку, накрийте її рисом і прогрійте протягом 10 хвилин, режим "гасіння" . Вимкніть мультиварку, залиште пропаритися під кришкою ще 10 хвилин.
Розріжте качку на порційні шматки і подавайте до столу. Начинку і рис при подачі документів не змішують. Смачного!