Гусь на Різдво
(покроковий рецепт з фото)
Рекомендую рецепт приготування гусака на Різдво - ароматне і пікантне м'ясо птиці з яблуками, сухофруктами і медом стане цвяхом вашого святкового столу! Дивіться і записуйте рецепт!
Для приготування гусака на Різдво найкраще для начинки використовувати яблука і сухофрукти. Найголовніше - це маринад, саме він додасть гусака неповторну нотку пікантності і чудовий аромат, а саме м'ясо стане дуже смачним. Але пам'ятайте, що приготування займе час - гусака потрібно замаринувати за добу. Сам гусак у мене важив 3 кілограма, і випікати його потрібно 3 годину. 1 кілограм - один годину випікання.
- Гусь - 1 штука
- Яблука - 3-4 штук
- Чорнослив - 5 штук
- Чорнослив - 5 штук
- Яблучний сік - 3 склянки
- Оцет яблучний - 100 мілілітрів
- Лавровий лист - 3 штуки
- Перець горошком - 5 штук
- Гвоздика - 5 штук
- Цукор коричневий - 100 грам
- Кмин - 2 чайних ложки
- Мед - 2 чайних ложки
- Сіль - За смаком
Гуся промийте, видаліть все пір'я, ображати попку і фаланги крил.
Тепер приготуйте маринад: в посуді змішайте оцет, яблучний сік, сіль за смаком, гвоздику, лавровий лист, перець горошком. Доведіть до кипіння, спробуйте (маринад повинен бути кисло-солодким). Остудіть його, потім влийте ще три склянки холодної води. Перелийте маринад в підходящу каструлю, в яку поміститься гусак. Гуся занурте в маринад, бажано, щоб він повністю був покритий. Якщо гусак весь не поміщається, його треба буде перевертати час від часу. Маринуватися гусак повинен добу (мінімум - ніч) в холодильнику.
Поріжте яблука кубиками, навпіл поріжте курагу і чорнослив. Подрібніть в ступі кмин з сіллю, додайте ще перець горошком за смаком.
Фаршируйте гусака фруктами, зашейте ниткою (або скріпіть зубочистками) кінець. Потім змастіть гусака оливковою олією і натріть отриманою сумішшю з спецій.
Загорніть гусака в фольгу, щоб жир не витік. Надішліть на 2, 5 години в розігріту до 200 градусів духовку. Через 2, 5 години акуратно розгорніть фольгу і злийте жир. Жир змішайте з 2 ç.l. Меду, змастіть їм гусака. Зменшивши температуру до 180, поверніть гусака в духовку і випікайте ще півгодини. Кожні десять хвилин змащуйте гусака сумішшю з жиру і меду. Так у нас вийде гарний гусак з рум'яною скоринкою. Смачного!