Французький хліб «Fugas»
(покроковий рецепт з фото)
Нещодавно дізналася, як приготувати французький хліб "фугас" для закваски. Оригінальний рецепт, адже, як правило, цей хліб готують на дріжджовому тесті. Результат приємно здивував: смачний і пряний хліб.
Незважаючи на те, що в оригінальному рецепті тісто має бути дріжджовим, традиційний французький хліб "фугас", приготований на заквасці, виходить нічим не гірше. Вам буде потрібно чимало терпіння, так як працювати з таким рідким тестом дуже складно: вимішувати його необхідно близько 40 хвилин, але результат того вартий. Пряний аромат трав, паприки і оливкового масла нагадують французьку випічку, а закваска і житнє борошно в складі цього хліба роблять його ще й дуже корисним.
- Біла пшеничне борошно - 600 грам(200г в закваску, 400г в тісто)
- Житнє борошно - 25 грам
- Дріжджі - 400 грам
- Вода кімнатної температури - 425 грам(200г в закваску, 225г в тісто)
- Паприка - 10 грам
- Пшеничний стартер - 2 Ст. Ложки
- Оливкова олія - 2 Ст. Ложки
- Томатна паста - 2 чайних ложки
- Суміш трав (орегано, базилік, майоран) - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1 Чайна ложка
1. Приготуйте начинку: паприку змішайте з оливковою олією, томатною пастою, сумішшю прянощів. Залиште маринуватися на час приготування тіста.
2. Приготуйте опару: стартер розведіть водою кімнатної температури і добре перемішайте. Додайте просіяне борошно і перемішайте. Суміш накрийте плівкою і залиште на 8 годин при кімнатній температурі.
3. Закваску перекладіть в миску тістоміса, додайте воду, сіль, просіяне пшеничне і житнє борошно. Вимісити тісто в тістомісильн протягом 5 хвилин 2 швидкості. Тісто виходить рідким і липким.
4. Викладіть тісто на присипану борошном поверхню і присипте свеоху борошном. Зберіть краю тесту до середини. Вимісити тісто, максимально розтягуючи його вгору, складаючи і перевертаючи.
5. Вимішуйте тісто таким чином, поки воно не почне тримати форму (приблизно 30 хвилин). Розкачайте тісто в товстий пласт і викладіть начинку. Зберіть краю тесту до середини так, щоб начинка виявилася усередині.
6. Змазаними маслом руками вимісити тісто до однорідності. Викладіть тісто в миску, змащену олією. Зберіть краю тесту до середини, переверніть і вирівняйте його поверхню. Накрийте тісто плівкою і залиште при кімнатній температурі на 3 годину.
7. Викладіть тісто на присипану борошном поверхню, розділіть на дві частини і сформуйте кулі. Качалкою розкачати тісто в товстий пласт і перетягніть його на пергамент. Зробіть характерні для цього хліба надрізи і злегка розтягніть їх.
8. Накрийте тісто плівкою і залиште на 1-1, 5 години при кімнатній температурі. Випікайте в розігрітій до 200 градусів духовці 20 хвилин. Гарячий хліб змастіть оливковою олією. Смачного!