Чіабатта житнє
(покроковий рецепт з фото)
Рецепт смачного і в той же час корисного хліба з ароматом оливкового масла, хрусткою скоринкою і надзвичайно смачною і пористої м'якоттю. Ідеальний хліб для будь-якого випадку. Спробуйте!
Пропоную вам відправитися в подорож на батьківщину Адріано Челентано і покуштувати таке чудове блюдо як чіабатта. Моя сім'я за краще їсти бутерброди з чіабатти, а не зі звичайним батоном. Подивіться, як приготувати чіабатту житнє. Даю гарантію, ви отримаєте купу компліментів і подяк з приводу цієї випічки.
- Житнє борошно - 150 грам
- Пшеничне борошно - 150 грам
- Манна крупа - 150 грам
- Дріжджі свіжі - 5 грам
- Молоко - 50 мілілітрів
- Вода - 175 мілілітрів
- Сіль - 9 грам
- Масло оливкове - 20 грам
1
Розведіть дріжджі в теплому молоці і залиште на пару хвилин.
2
Наступним кроком нам знадобиться подрібнити 1/2 частини манної крупи в блендері максимально дрібно, щоб вийшла борошно.
3
У чаші комбайна змішайте пшеничне, житнє, манну борошно і другу частину манної крупи. Відведіть туди розведені дріжджі в молоці, нехай комбайн зробить за вас всю роботу, замішує тісто. Перші 5 хвилин - на першій швидкості, і ще 5 хвилин - на підвищеній.
4
До тесту в чашу комбайна відправте сіль і на середній швидкості поступово додайте оливкову олію. Тісто має вийти м'яким і еластичним.
5
Готовому тесту дайте "отдохнуть". Накрийте його плівкою і відправте в холодильник на кілька годин. В ідеалі можна залишити на 48 годин. Але через 12 годин тісто слід обмять.
6
Через 48 годин дістаньте тісто акуратно, щоб зберегти так потрібну нам пористість майбутньої м'якоті, і розділіть його на 3 частини.
7
Далі застеліть пергаментним папером, присипте борошном і викладайте майбутні буханки з запасом відстані один від одного.
8
Необхідно поставити деко в теплу (25 градусів) духовку на 1-2 годину, накривши хлібець чистим рушником або плівкою.
9
Через деякий час ви побачите, як піднялося тісто. Тоді підніміть температуру до 210 градусів і випікайте 25 хвилин.
10
Готову чіабатту остудіть на решітці.