Рецепт Житньо-пшеничний хліб фото

Житньо-пшеничний хліб
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Тісто
На полуденок, На сніданок
Випічка, Хліб

Домашній житньо-пшеничний хліб на заквасці смачніше і корисніше магазинного - це безперечно. Хоч підготовка займе декілька днів, смак хліба такий, що повертатися до магазинного вам вже не захочеться.

Щоб приготувати корисний бездріжджовий хліб, спочатку необхідно вивести закваску. Приготувавши опару, додайте в тісто будь-які насіння або насіння на ваш смак. Я використовувала суміш з насіння льону, кунжуту, соняшнику та гарбуза. Хоча весь процес буде довгим, особливих зусиль від вас не буде потрібно, найскладніше - це дочекатися, коли хліб можна буде їсти. Докладніше, як приготувати житньо-пшеничний хліб, я розповім в покроковому рецепті. Готуйте з задоволенням і на здоров'я!

  • Борошно житнє - 227 грам(32 г - для закваски, 195 г - в тісто)
  • Борошно пшеничне 1 сорту - 250 грам
  • Вода - 485 мілілітрів(60 мл - для закваски, 425 мл - в тісто)
  • Висівки - 1 Ст. Ложка
  • Насіння - 3 Ст. Ложки
  • Солодовий сироп - 20 грам
  • Сіль - 0, 5 Ст. Ложки
житньо-пшеничний хліб - фото крок 1
Для того, щоб спекти хліб, спочатку нам знадобиться приготувати житнє закваску.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 2
У невеликій ємності змішайте 8 г житнього борошна і 15 мл чистої води. Накрийте кришкою або плівкою, але так, щоб в ємність поступало повітря. Поставте ємність в темне тепле місце. Протягом трьох наступних днів додавайте в закваску 8 г борошна і 15 мл води, перемішуйте і знову, нещільно прикривши, прибирайте на зберігання до наступного дня. Бажано додавати борошно щодня в один і той же час. На п'ятий день закваска буде готова. Закваску можна зберігати в холодильнику і скористатися нею тоді, коли у вас буде бажання спекти хліб.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 3
Коли закваска буде готова, приготуйте стартер. Для цього додайте в закваску 100 мл теплої води і 80 г житнього борошна, перемішайте, накрийте харчовою плівкою і приберіть в тепле місце на 12 годин.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 4
Через 12 годин можна готувати опару. У стартер додайте 125 мл теплої води, перемішайте.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 5
Потім додайте солодовий сироп.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 6
Тепер додайте 50 г пшеничного і 50 г житнього борошна. Перемішайте, накрийте плівкою і знову залиште на 12 годин.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 7
Через 12 годин опара підійшла і можна готувати тісто. В опару додайте 200 мл теплої води.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 8
Потім додайте насіння, висівки і сіль.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 9
В останню чергу додайте 165 г житнього і 200 г пшеничного борошна. Замісити липке тісто, накрийте плівкою і залиште підходити в теплому місці без протягів на 2-3 годину.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 10
Тісто має збільшитися в 2 рази. Якщо у вас є спеціальна форма для хліба, то перекладіть тісто, що підійшло до неї, попередньо змастивши форму маслом і присипавши борошном. Якщо ні, то викладіть тісто на щедро присипану борошном робочу поверхню, посипте борошном саме тісто і сформуйте буханець бажаної форми. Залиште тісто на расстойку в формі на 2 годину.
житньо-пшеничний хліб - фото крок 11
Духовку розігрійте до 240 градусів, на дно духовки поставте жароміцний ємність з водою. Випікайте хліб 35 хвилин, потім вимкніть духовку і залиште хліб в ній ще на 20 хвилин. Готовий хліб остудіть на решітці. Пробувати хліб рекомендується не раніше, ніж через 12 годин. Смачного!

Схожі рецепти