Житній хліб на опарі
(покроковий рецепт з фото)
Домашній хліб ніколи не зрівняється за смаком з магазинним, згодні? Якщо ви любите займатися його випічкою або тільки хочете спробувати, тоді на замітку хочу запропонувати обладнаний рецепт.
Поспішаю запропонувати вам ідею, як приготувати житній хліб на опарі з закваски. Зробити її зовсім нескладно, проте вона повинна вистояти днів 5 перед тим, як використовувати її в тісто. Хлібець виходить ароматним, м'яким і в міру пухким. Спробувати рекомендую обов'язково!
- Дріжджі - 6 Ст. Ложок
- Борошно житнє - 1 Склянка
- Борошно пшеничне - 1.5 склянки
- Вода / молоко / сироватка - 1 Склянка
- Солод - 4 Ст. Ложки
- Цукор - 2 Ст. Ложки
- Рослинна олія - 2 Ст. Ложки
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Koriandr - 1 Чайна ложка
1. Для приготування опари з'єднайте закваску з 1/2 склянки теплого молока або води і додайте 100 грам борошна. Перемішайте і залиште в теплі години на 4. Солод залийте склянкою окропу і залиште хвилин на 10.
2. Коли опара добре підійшла і збільшилася в обсязі в два рази, додайте цукор, сіль, половину борошна, молоко, що залишилося або воду. Влийте рослинне масло і викладіть солод. Додайте борошно, що залишилося і за смаком - подрібнений коріандр.
3. Місіть тісто, поки воно не стане м'яким і еластичним.
4. Форму для випічки змастіть рослинною олією, викладіть тісто. Сформуйте акуратний хлібець, за бажанням присипте додатково коріандром і залиште в теплому місці підходити. Цей процес займе близько 3-4 годин, так як тісто має збільшитися в два рази.
5. А далі все дуже просто. Надішліть форму в розігріту до 200 градусів духовку і випікайте хліб півгодини / 40 хвилин до готовності. Після викладіть на решітку, накрийте чистим рушником і залиште до повного охолодження.