Варення з кизилу з кісточками
(покроковий рецепт з фото)
Варення з кизилу надзвичайно смачне, красиве і корисне. Як правило, його готують з кісточкою, оскільки видаляти з ягоди велику і тверду кісточку заняття не з простих.
На мій погляд варення з кизилу найсмачніше. Кисло-солодке, яскраве і ароматне, воно стане відмінним десертом до чаю взимку і до морозива жарким літом. Готується дуже просто. Що стосується кісточок, то видалити їх можна тільки з перестиглого кизилу. У середньостиглої кизилу м'якоть щільно тримається на кісточці. На сході кизил називають "ягодою шайтана" тому, що кизил раніше всіх дерев цвіте і пізніше всіх дає плоди. Із вказаної кількості інгредієнтів виходять три баночки об'ємом 500 мл.
- Кизил - 1 кілограм
- Цукор - 1 кілограм
- Вода - 200 мілілітрів
Підготуйте кизил, цукор і воду.
Ягоди кизилу ретельно помийте, видаляючи пошкоджені плоди.
Зваріть сироп для варення. У каструлю насипте цукор.
Налийте в цукор чисту фільтровану воду.
Поставте каструлю на плиту і доведіть цукор до повного розчинення.
Викладіть ягоди кизилу в таз або каструлю.
Залийте приготованим сиропом.
Поставте на плиту, доведіть до кипіння і варіть 25-30 хвилин на невеликому вогні.
Через 30 хвилин вогонь вимикайте, а піну зніміть. Дайте варенню постояти 5-8 годин, а ще краще ніч.
Потім проваріть варення ще 20-25 хвилин.
Гаряче варення розлийте в стерилізовані банки і зберігайте в прохолодному приміщенні.