Суп «Bozbaş»
(покроковий рецепт з фото)
Якщо вам до душі кавказька кухня, тоді вам обов'язково потрібно навчитися готувати цей приголомшливо наваристий, ситний і дуже ароматний суп "бозбаш" . Спробуйте його одного разу - полюбите назавжди!
Хочу поділитися з вами не дуже складним варіантом, як приготувати суп "бозбаш" з великими тефтелями, які називають "кюфта" . Для бульйону рекомендую використовувати грам 200 бараньей грудинки. А ось що стосується фаршу, то тут крім баранини можна також використовувати трохи яловичини за бажанням. Насичений смак бульйону, багато м'яса і нут - справжнє ситне ласощі для обіду. Подавати до столу супчик можна з маринованим шалот і коржем.
- Баранина - 700 грам
- Цибуля ріпчаста - 200 грам(+ шалот)
- Гайка - 200 грам
- Картопля - 3-4 штук
- Слива - 3-4 штук
- Мал - 2 Ст. Ложки
- Куркума - 1 Ст. Ложка
- Сіль - 1 щіпка
- Перець - 1 щіпка
- Шафран - 1 щіпка
1. У глибокій каструлі залийте холодною водою половину м'яса, очищену цибулю. Туди ж додайте нут, заздалегідь замочений в холодній воді на 7-10 годин. Після закипання приберіть вогонь і варіть близько години. Готовий бульйон необхідно процідити, щоб супчик був прозорим.
2. Інше м'ясо вимийте, обсушити трохи і пропустіть через м'ясорубку разом цибулею. Перемішайте фарш, посоліть і поперчіть за смаком, додайте куркуму. Відваріть хвилини 2 рис в підсоленій воді і додайте у фарш. Все як слід перемішайте і залиште поки в холодильнику.
3. У каструлю з уже процідженим бульйоном відправте очищену картоплю (можна навіть цілком). З фаршу сформуйте великі тефтелі, в центр яких помістіть сливи.
4. Сформуйте акуратні кульки і відправте в каструлю. Варіть 15-20 хвилин на повільному вогні. Паралельно залийте водою шафран, щоб потім додати його в бульйон.
5. Можна замаринувати в невеликій кількості оцту шалот, додавши дрібку солі і цукру.
6. Після того, як тефтелі і картопля будуть повністю готові, а вода шафрану додана, зніміть каструлю з вогню і нехай суп "бозбаш" настоїться хвилин 15 перед подачею. Смачного!