Стерлядь, запечена цілком
(покроковий рецепт з фото)
У мене вчора був незвичайний вечір. В гості зайшов начальник чоловіка. Треба було чимось блиснути. Вибрала безпрограшна блюдо. Хочу і вам розповісти, як приготувати стерлядь, запечену цілком.
Стерлядь - шикарна риба. Раніше її подавали тільки в багатих будинках вищого суспільства. Простій людині вона була недоступна. У наш час ціни на стерлядь теж ой як кусаються. Далеко не на кожне свято дозволиш собі таку представницьку рибу. Прихід начальника - привід розщедритися на щось вишукане і неординарне. Стерлядь стане козирем на будь-якому заході, навіть не сумнівайтеся!
- Стерлядь - 2 кілограма
- Вершки - 200 мілілітрів
- Борошно - 1 Чайна ложка
- Вершкове масло - 80 грам
- Лимон - 1 штука
- Вино сухе біле - 50 грам
- Маслини - За смаком
- Сіль, перець, спеції - За смаком
Найголовніше - правильно обробити рибу. У неї досить потужний хребет, можна вколотися, Будьте уважні. Кладу рибу відразу в раковину. Обробити її, якщо вона ще не обробити. Гарненько промиваємо рибу зовні і зсередини, щоб не було гіркоти.
Трохи обсушити рибу. Після чого починаємо її маринувати. Нам знадобляться спеції. Від них залежатиме, який смак з'явиться у риби. Звичайно, стерлядь - риба царська. Але і її можна приготувати таким несмаком, якщо не покласти належної кількості спецій. Обов'язково я беру чорний і запашний перець горошком. Змелюють їх разом з морською сіллю. Додаю сушену зелень. Обмазую всім цим рибу. Потім розтоплюю вершкове масло. Кладу рибу на фольгу. Заливаю її вершковим маслом, намагаючись не змити спеції. Обваляйте рибу в олії кілька разів, щоб вона не була сухою.
Загортаємо стерлядь в фольгу, щоб вона не сохла і гарненько просочувалася маслом під час запікання. Сильну температуру виставляти не потрібно, риба дуже швидко готується. Ставимо рибу в духовку при 150 градусах на 10 хвилин.
Поки риба стоїть в духовці, зробимо вершковий соус. Наливаємо вершки в металеву миску, ставимо на плиту. Кладемо чайну ложечку борошна і перемішуємо. Тримаємо вершки на слабкому вогні, безперервно помішуючи їх, поки не загустеют. Після цього доливаємо біле вино і вимикаємо. Можна ще додати солі і спецій.
Через 10 хвилин дістаємо рибу. Перевертаємо. Заливаємо її соусом. Загортаємо у фольгу і тушкуємо ще 10 хвилин. Якщо ви хочете, щоб риба підсушити, потримайте її довше в духовці. Можна дістати стерлядь і допекти у відкритій фользі. Подаємо відразу після приготування. Прикрашаємо нарізаним лимоном і маслинами. Смачного!