Стартер Житня
(покроковий рецепт з фото)
Для цінителів корисного і ароматного домашнього хліба, повністю натурального і без магазинних заквасок, завжди варто мати під рукою житнє закваску, щоб такий хліб приготувати. Дивіться її рецепт!
Подивіться, як приготувати житнє закваску. Необхідно підібрати правильну посуд, з 2 L, не менше. Закваска буде постійно збільшуватися або опадати в обсягах, тому краще взяти ємність побільше. Закваску можете робити на обдирного або просіяного житнього борошна. Найголовніше - це тримати її під час брожженія в теплому місці, під час "підгодовувати" і стежити, щоб не зацвіла.
- Вода - 500 грам
- Борошно житнє - 400 грам
Підготуйте інгредієнти.
Налийте в підготовлену ємність теплої води 150 мл. І додайте 100 грам борошна.
Гарненько перемішайте.
Гарненько перемішайте.
Накрийте ємність плівкою і укутайте в рушник, поставте на добу в тепле місце.
Через добу з'являються бульбашки, а також може бути неприємний запах, ви тільки не лякайтеся.
Знову додайте 100 грам борошна і теплої води 100 грам. Перемішайте, укутайте і поставте знову в тепле місце ще на добу.
Знову додайте 100 грам борошна і теплої води 100 грам. Перемішайте, укутайте і поставте знову в тепле місце ще на добу.
На третій день закваска вже добре підійшла, пузириться усередині. Її знову потрібно підгодувати.
Додайте знову 100 грам борошна і 150 грам теплої води. Слідкуйте за тим, щоб у закваски була консистенція, схожа на сметану.
Але чи не занадто густа.
Знову накрийте її плівкою і рушником, поставте бродити ще на добу.
З 4 день закваска практично готова: запах став приємним, житнім, а сама закваска піднялася і добре пузириться.
Її треба знову підживити.
Її треба знову підживити.
Додайте 100 грам води, 100 грам борошна.
Перемішайте добре і знову дайте підійти, укутавши в рушник і плівку.
Перемішайте добре і знову дайте підійти, укутавши в рушник і плівку.
Житня стартер готували з 5 день. Частина її ви можете використовувати в приготуванні хліба прямо відразу. А частина раджу перекласти в баночку, долити трохи води і додати борошна, перемішати і відправити в холодильник на зберігання. Така закваска ще вам стане в нагоді.
З житнього закваски виходить смачний житній хліб. Смачного!