Ситний хліб
(покроковий рецепт з фото)
Ситний хліб з'явився в Росії на початку XVIII століття. Слово "ситний" означало "просіяний крізь сито" . Якщо перевести на сучасний лад, це хліб з борошна вищого сорту, т. Це. Дрібної просіяного.
На Русі завжди пекли житній хліб. Він був набагато дешевше і доступніше пшеничного білого хліба. З борошна, просіяного через сито, пекли ситний хліб. Він був набагато ніжніше і легше чорного хліба. Ситний хліб був досить дорогий, його зазвичай їли в багатих сім'ях. На нього намазували мед або варення, і в цілому, ситний хліб вважався символом достатку і багатства. У наш час такий хліб можна купити в будь-якому магазині або спекти вдома. Сьогодні поділюся рецептом, як приготувати такий хліб з борошна вищого сорту.
- Молоко - 1/4 склянки
- Цукор - 1, 5 Ст. Ложки
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Вершкове масло - 1, 5 Ст. Ложки
- Сухі дріжджі - 2 чайних ложки
- Борошно вищого сорту - 3 склянки
У підігріту скляну миску всипте дріжджі і залийте однією склянкою теплої води. Поставте в тепле місце.
Опара повинна почати пінитися і сильно пахнути дріжджами. Знадобиться приблизно хвилин 10, щоб дріжджі заробили.
Опару перелийте у велику миску і додайте розтоплене вершкове масло, цукор, сіль і тепле молоко.
Добре все розмішайте до однорідності і додайте 2 склянки борошна.
Тісто викладіть на робочу поверхню і невеликими порціями додавайте борошно, що залишилося.
Вимісити тісто до однорідності, воно повинно бути м'яким і еластичним. Накрийте рушником і поставте в тепле місце.
Для того, щоб тісто підійшло, знадобиться приблизно години півтори. Коли воно збільшитися вдвічі, обомніте тісто і залиште підходити ще хвилин на 30.
Сформуйте з тіста хліб і покладіть у форму для випічки. Залиште ще на 15-20 хвилин.
Коли тісто знову підійде, відправте в розігріту духовку до 200 градусів на 30 хвилин.